Viyana kahvesi, dünyanın bildiği en ünlü kahve çeşitlerinden biridir. Viyanalılar kahveye ekledikleri yeni aromalarla, kahve konusundaki başarıları dünyaya duyurmayı başarmıştır. Bu kahvelerden biri de melange kahvesidir. Hazırlaması oldukça basit olan bu kahve, bal aromasıyla tatlandırılır.
Viyanalıların kahveyle tanışması 17. yüzyıla dayanır. Osmanlı Viyana'ya yaptığı kuşatmadan çekilirken, ardında kahve çekirdeklerini bırakmıştır. Daha önce kahve tüketmemiş olan Viyanalılar, bu çekirdekleri deve yemi zannetmişler ve ilk zamanlar ilgilenmemişlerdir. Polonya ordusunun komutanı Joseph Kolschitzky, bir zamanlar İstanbul'da yaşadıkları için kahve çekirdeklerini tanımış. Kuşatma sona erdikten sonra ise, bu çekirdekleri alarak 1600'lerin sonlarına doğru Viyana'nın ilk lisanslı kahvecisi olarak bilinen Mavi Şişe'yi açmıştır. Komutan Kolschitzky, İstanbul'da yaşadığı yıllarda yakından tanıdığı kahvenin lezzetini sütle buluşturarak Melange kahvesini hazırlamıştır. Viyanalılar tarafından sevilen bu kahve, kahvehane kültürünün yerleşmesinin de zeminini oluşturmuştur.
Malzemeler; 3/4 su bardağı içme suyu, 2 yemek kaşığı filtre kahve, 2 yemek kaşığı bal ve 1 su bardağı süt.
Şunlara da göz atın;