İtalyan mutfağına ait sevilen lezzet pesto sos kahvaltılardan akşam yemeklerine sofralarda sevilen bir lezzettir. Çam fıstığı, fesleğen, zeytinyağı, parmesan peyniri ve sarımsaktan oluşan bu leziz karışım, karşı konulamaz derecede lezzetli, tuzlu ve otsu olup, lezzetli bir dokuya sahiptir ve bir tabak makarnanın üzerine kaşıklandığı gibi kahvaltı sandviçine de sürülebilir. Tüm bu potansiyeli göz önünde bulundurduğunuzda, muhtemelen yıl boyunca mutfağınızda bir kavanoz sos bulundurmak isteyeceksiniz. Ancak bunu yapmayı seçerseniz, yedek olarak birkaç kabınız olduğundan emin olun, çünkü mağazadan satın alınan pesto bile açıldıktan sonra şaşırtıcı derecede kısa bir raf ömrüne sahiptir.
Mağazadan satın alınan pesto açılmadan önce oldukça uzun süre dayanabilir. Diğer kavanozlanmış yiyecekler gibi, kiler rafında "son kullanma tarihi" geçtikten sonra üç aya kadar dayanabilir. Ancak kapağı kaldırdığınızda sosun son kullanma tarihi hızla geçmeye başlar. Aslında, mağazadan satın alınan pestoların sadece üç gün sonra bozulmaları mümkündür ve iki haftayı geçtikten sonra da iyi olmayacağı garantidir. Bu tahminlerin yalnızca doğru şekilde saklanan, yani buzdolabında kapalı bir kapta saklanan pesto için geçerli olduğunu da unutmayın.
Pestonun son kullanma tarihinin geçme oranı göz önüne alındığında, küf veya bakteri gibi zararlı patojenleri tüketmenizi önlemek için bozulma belirtilerine karşı dikkatli olmanız önemlidir. Pestonuzun artık iyi olmadığına dair kanıtları tespit etmek için gözlerinizi ve burnunuzu kullanın. Sosun renginin daha da koyulaşması gibi çarpıcı bir renk değişikliği görürseniz veya kötü ya da tuhaf bir koku duyarsanız, ürünün bozulduğunu varsayabilirsiniz. Bu durumlarda pestoyu atmak ve yemek yerine yeni bir kavanoz açmak en iyisidir.
Mağazadan aldığınız pestonun raf ömrünü uzatmanız gerektiğini düşünüyorsanız deneyebileceğiniz birkaç yöntem vardır. Birincisi, sosa bir miktar limon suyu eklemek, bakterilerin büyümesini engellemeye ve pestoyu birkaç gün daha iyi tutmaya yardımcı olacaktır. Bunun pestonun tadını biraz değiştireceğini unutmayın. Diğer bir seçenek ise pestoyu hava geçirmez bir kaba koymak ve sekiz aya kadar dayanabileceği dondurucuya taşımaktır.
Şunlara da göz atın;