Lavinia çiçeği, geniş yayılımı sebebiyle bakımı çok kolay olan bir bitki değildir. Uzun sapları ve yayılımı ile bahçenin diğer alanlarına kolayca yayılabilir. Yaz aylarında çiçeklenen lavinia, çiçeklerini doğru bakım yapıldığı takdirde sonbahara kadar koruyabilir. Genellikle pembe ve kırmızı renklidir. Bol güneş ışığını seven bu bitki, hastalıklara karşı dirençlidir. Ancak yaprak bitine karşı dayanıksızdır. Hem bahçelerde, hem de saksılarda yetiştirilebilir.
Lavinia Çiçeği Bakımını Nasıl Yapılır?
- Işık: Lavinia, güneşi çok seven bir bitkidir. Bu yüzden güneş alabileceği bir ortamda yetiştirilmelidir. Ancak yüksek nem, bitkinin köklerine zarar verebilir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında iç mekanlar yerine bahçe ve balkonlarda yetiştirilmelidir.
- Toprak seçimi: İyi drene edilmiş topraklarda verimli bir şekilde gelişen bu bitki, organik maddeler bakımından zengin toprakları sever. Toprağın geçirgenliği iyi derecede olmalıdır.
- Sulama: Lavinia çiçeği, doğru bir şekilde sulanmalıdır. Aksi takdirde kökleri kısa sürede çürüyecektir. Sulama işlemi, toprağın kuruluğuna göre yapılmalıdır. Eğer toprak tamamen kuruysa, sulama işlemi yapılabilir. Eğer toprak nemliyse, sulama işlemi ertesi güne bırakılabilir.
- Sıcaklık: Lavinia çiçeği, gündüzleri sıcak, geceleri ise serin olan ılıman iklimleri çok sever. Sıcak havaya karşı toleranslıdır. Ancak yüksek sıcaklık ve nem seviyelerinde çiçek vermeyebilir. Bu yüzden yaz aylarında hem sıcak, hem de serin alanlarda yetiştirilmesi önerilir.
- Gübreleme: Eğer kullandığınız toprak iyi minerale sahipse, gübre desteğine gerek yoktur. Ancak toprak mineral bakımından eksikse, haftada bir kez gübreleme yapabilirsiniz. Ne tür gübre kullanacağınıza karar vermek için, yapı marketlere veya çiçekçilere danışabilirsiniz.
Lavinia Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Lavinia çiçeği büyüdükçe, saplarından yeni filizler çıkmaya başlayabilir. Çıkan filizleri dikkatli bir şekilde bitkiden ayırın ve bir gün suda bekleterek köklenmesini sağlayın. Ertesi gün yeni bir saksıya ekim yaparak çiçeğinizi çoğaltmayı deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Kokina bakımı nasıl yapılır?
- Açelya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
- Kolyos bakımı nasıl yapılır?
- Cennet çiçeği küfeya bakımı nasıl yapılır?
- Manolya bakımı nasıl yapılır?