Pişmaniye, tel tel ayrılan dokusuyla hem lezzeti hem de ustalık isteyen yapımıyla dikkat çeken geleneksel bir tatlıdır. Her ne kadar profesyonelce hazırlanmış pişmaniyelerle kıyaslanması zor olsa da, biraz sabır ve dikkatle evde de pişmaniye yapmak mümkündür. Şekerin doğru kıvamda pişirilmesi ve çekme işleminin ustalıkla yapılması bu tatlının en önemli püf noktalarıdır.
Malzemeler:
Yapılışı:
Tavada tereyağını eritip unu ekleyin. Rengi hafif değişene kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Kavrulan unu kenara alıp soğumaya bırakın. Şeker, su ve limon suyunu tencereye alın. Kaynatıp kıvam almasını sağlayın. (Şeker 120-130°C civarında olmalı, "ip çekme" kıvamı—karamel kıvamından önce) Soğuyup şekil alabilecek duruma gelene kadar bekletin. Soğuyan şeker karışımını mermer bir zemine (veya yağlı tepsiye) dökün. Hafif katılaşınca ortasını delip halka şeklinde çekmeye başlayın. Halka haline gelen şekeri sürekli katlayıp, çeke çeke uzatın. (Eller sıvı yağla yağlanmalı) Kavrulmuş unu serpiştirerek, şekeri sürekli katlayarak çekin. Her katlamada şeker unla birleşecek ve lif lif bir yapı oluşacaktır. Yaklaşık 50-100 kat yapılmalı.
İpucu: Pişmaniyeyi yaparken hızlı ve dikkatli çalışmak gerekmektedir. Şeker sertleşirse kırılır, çok sıcak olursa yapışır.
Şunlara da göz atın: