Evde Pişmaniye Yapılır Mı? Adım Adım Pişmaniye Yapılışı

Evde pişmaniye yapmak mümkün ama biraz zahmetli bir süreçtir çünkü oldukça hassas bir kıvama sahip ve ip gibi lif lif ayrılması gereken bir tatlıdır. Pişmaniye yapımında en önemli adım, şekeri doğru kıvamda pişirmek ve unla hazırlanan karışımı uygun sıcaklıkta ve hızda çekmektir. İşte adım adım evde pişmaniye yapılışı!
Evde Pişmaniye Yapılır Mı? Adım Adım Pişmaniye Yapılışı
09 Nisan 2025, 12:55

Pişmaniye, tel tel ayrılan dokusuyla hem lezzeti hem de ustalık isteyen yapımıyla dikkat çeken geleneksel bir tatlıdır. Her ne kadar profesyonelce hazırlanmış pişmaniyelerle kıyaslanması zor olsa da, biraz sabır ve dikkatle evde de pişmaniye yapmak mümkündür. Şekerin doğru kıvamda pişirilmesi ve çekme işleminin ustalıkla yapılması bu tatlının en önemli püf noktalarıdır.

pişmaniye

Evde Pişmaniye Tarifi

Malzemeler:

  1. 2 su bardağı toz şeker
  2. 1 su bardağı su
  3. 1 tatlı kaşığı limon suyu
  4. 2 yemek kaşığı tereyağı
  5. 1 su bardağı un
  6. 1 yemek kaşığı sıvı yağ (çekme işlemi için elleri yağlamak amacıyla)

pişmaniye

Yapılışı:

Tavada tereyağını eritip unu ekleyin. Rengi hafif değişene kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Kavrulan unu kenara alıp soğumaya bırakın. Şeker, su ve limon suyunu tencereye alın. Kaynatıp kıvam almasını sağlayın. (Şeker 120-130°C civarında olmalı, "ip çekme" kıvamı—karamel kıvamından önce) Soğuyup şekil alabilecek duruma gelene kadar bekletin. Soğuyan şeker karışımını mermer bir zemine (veya yağlı tepsiye) dökün. Hafif katılaşınca ortasını delip halka şeklinde çekmeye başlayın. Halka haline gelen şekeri sürekli katlayıp, çeke çeke uzatın. (Eller sıvı yağla yağlanmalı) Kavrulmuş unu serpiştirerek, şekeri sürekli katlayarak çekin. Her katlamada şeker unla birleşecek ve lif lif bir yapı oluşacaktır. Yaklaşık 50-100 kat yapılmalı.

pişmaniye

İpucu: Pişmaniyeyi yaparken hızlı ve dikkatli çalışmak gerekmektedir. Şeker sertleşirse kırılır, çok sıcak olursa yapışır.

Şunlara da göz atın:

  1. Dubai Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
  2. Damla Çikolata Nasıl Eritilir?
  3. Çikolata Sosu Nasıl Saklanır ve Dondurulur?
  4. Gianduja Çikolatası Nedir?
  5. Kuvertür Çikolata Nasıl Kullanılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo