Havalar soğumaya yeni yeni başlarken, kış hazırlığı yapmak isteyenleri böyle alalım. Şimdi, domatesleri bolca alıp kış için tüketebilecek lezzetlere dönüştürmenin tam zamanı! Konserve ve kışlık hazırlıklar sayesinde, yaz lezzetlerini kış aylarında da tüketmek mümkün. Bunların içinde en çok tercih edilenler ise kavanozlara doldurulan domates sosları. Ancak kışlık domates sosunu doğru bir şekilde yapmanın ve saklamanız bazı püf noktaları var. Gelin, bu tüyoları birlikte öğrenelim.
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır?
Domates soslarına başlamadan önce, işin en başında kullanacağınız kavanozları sterilize etmek geliyor. Çünkü steril edilmeyen kavanozlar sosun havayla temasını kesmiyor ve sosların raf ömrü kısalıyor. Bu yüzden işe kavanoz ve kapaklarını sıcak suda kaynatarak başlayabilirsiniz. Bu işlemi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, 'kavanoz nasıl kaynatılır?' yazımıza göz atabilirsiniz.
- Sıra geldi sos hazırlığına.. Domatesleri dilediğiniz çeşitlerde alabilirsiniz. Ancak sos yapımında uzun ince pembe domates, tarla domatesi ve lamba domatesinin kullanıldığı söyleyebiliriz.
- Domatesleri teker teker yıkadıktan sonra kabuklarını soyabilir veya soymadan yapım aşamalarına geçebilirsiniz, tercih size kalmış.
- Öncelikle domatesleri iki parçaya bölün. Bu aşamada çürük kısımlar varsa, bu kısımları kesmeye de özen gösterin.
- İki parçaya böldüğünüz domatesleri iri parçalar halinde doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz. Sosun kıvamının tutması için, rendeleme işlemi daha uygun olacaktır.
- Rendelenen domatesleri tencereye alın. 1 kg domatese 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu oranı damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Daha sonra domatesleri orta ateşte pişirin. Ara sıra karıştırarak kıvamının yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
- Bu aşamada lezzet katmak için, içerisine rendelenmiş sarımsak ve kekik gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir adet küp şeker de sosun daha aromalı olmasını sağlayacaktır.
- Sosun kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alın. Eğer domatesleri rendelemediyseniz, pişirdikten sonra blenderdan geçirerek kıvamını koyulaştırabilirsiniz.
- Domates sosu henüz sıcakken kavanozlara paylaştırın ve üzerlerine bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin.
- Kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- İyice soğuduğunda domates sosları hazır demektir.
- Hazırladığınız kışlık domates soslarını, serin ve kuru bir yerde, kilerde veya buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Kışlık Domates Sosu Nasıl Kullanılır?
Hazırladığınız domates soslarını, klasik yemeklerin içine domates yerine ekleyebilirsiniz. Bu soslar genellikle içine biber eklenerek domatesli biber yapımında kullanılır. Ayrıca menemen yapımında da sık sık tercih edilir.
Şunlara da göz atın;
- Domates sosu hazırlamanın püf noktaları nelerdir?
- Kışlık kuru yufka nasıl yapılır?
- Kışlık patlıcan nasıl kurutulur?
- Kışlık turşu tarifleri
- Kışlık hazırlıkları