Kiler, evlerin en önemli alanlarından biri olarak kabul edilir. Baharat, bakliyat, yağ gibi raf ömrü uzun olan eşyaları saklamak için kullanılan kiler, ne yazık ki kimi zaman dağınıklıklara sebep olabilir. Kileri düzenli tutmak, aslında yalnızca ev temizliği için değil, ekonomik olarak tasarruf etmenizi de sağlayabilir. Özellikle uzun süre dayanan ürünleri sıklıkla alıyorsanız ve kısa süre sonra hepsi birbirine karışıyorsa, kileri düzenlemek işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Aldığınız ürünleri rastgele kilere yerleştirmeyin. Birbiri ile benzer malzemeleri bir arada tutmak, hem istediğiniz eşyaları bulma, hem de kullanma konusunda yardımcınız olur. Örneğin makarna, pirinç, kuskus gibi tam tahılları bir rafa, ayçiçek yağı, zeytinyağı, avokado yağı gibi yağları başka bir rafa ve konserve ürünleri onlardan ayrı bir rafa koyun. Aynı şey buzdolabı ve dondurucunuz için de geçerlidir. Bu sayede altta kalan ürünlerin ne olduğunu anlamaya çalışmakla zaman kaybetmezsiniz.
Bu kuralı hepimiz biliyoruz ancak bazen boşluğumuza denk gelince aldığınız en yeni ürünleri, ön kısımlara koyabiliyoruz. Kilerde saklayacağınız gıdalar, mutlaka eskiden yeniye göre sıralanmış olmalı. Bu sayede ilk aldığınız ürünü son kullanma tarihi geçmeden kullanabilirsiniz.
Kileri düzenlerken her şeyin açıkça görünmesine dikkat edin. Bu sayede neye ihtiyacınız olduğunu daha iyi bir şekilde anlayabilir ve aynı ürünleri defalarca satın almaktan kurtulabilirsiniz. Baharat ve bakliyatları şeffaf kaplara paylaştırabilir, daha az kullandığınız ürünleri kilerin üst raflarına yerleştirebilirsiniz.
Bu kural aslında dondurucuda kullanılsa da, kiler içinde önemli işlevlere sahiptir. Kilerdeki ürünleri ne zaman aldığınızı hatırlamak zor olabilir. Bu yüzden üzerine kabın içinde ne olduğunu ve hangi tarihte aldığınızı yazıp etiketleyin. Bu sayede aynı ürünleri seçerken eski tarihli olanı daha rahat bulabilir ve gıdaların raf ömrünü daha iyi bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
Kilerinizde ne olduğunu takip etmekte zorlanıyorsanız, aradığınız ürünleri bulamayabilir, evinizde olmasına rağmen bitti sandığınız gıdaları tekrar alabilirsiniz. Bunu önlemek için, kilerinizdeki tüm eşyaları liste şeklinde yazın. Ürünlerin yanına kaç tane olduğunu belirtin. Ürünler tükendiğinde üzerini çizerek tekrar almanız gerektiğini hatırlayabilirsiniz.
Kilerinizdeki malzemeleri uzun süre bekletmek yerine, düzenli aralıklarla kullanın. Örneğin pirinç, kuru fasulye gibi besinleri değerlendirmenin birçok farklı yolu var. Haftalık alışveriş yaparken kilerinizdeki ürünleri göz önünde tutun ve 7 günlük yemek listenizi ayarlayın.
Marketlerde dolaşırken cazip gelen bazı ürünler, eve geldiğimizde aslında o kadarda gerekli değilmiş gibi gelebilir. Yiyecekler kilerde uzun süre dayansa da, bir süre sonra bozulmaya başlar. Bu yüzden konserve ürünleri alırken gerçekten yiyeceğiniz ürünleri seçin. Aldığınız ürünleri yeme sıklığınıza göre düzenleyin.
Şunlara da göz atın;