Keçiboynuzu unu olarak da adlandırılan keçiboynuzu tozu, bir kakao tozu alternatifidir. Kurutulmuş, kavrulmuş keçiboynuzu ağacı kabuklarından yapılır ve kakao tozuna çok benzer. Keçiboynuzu tozu genellikle fırınlanmış ürünlerde doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Tatlıdır ve kendine has bir tadı vardır. Sizler için keçiboynuzu tozunun faydalarından bahsettik. İşte, keçiboynuzu ununun faydaları nelerdir:
Keçiboynuzu tozu neredeyse hiç yağ içermez. Az yağlı bir diyet yapıyorsanız, keçiboynuzu tozu iyi bir seçenektir. Sadece şeker ve karbonhidratta kakao tozundan daha yüksek olduğunu unutmayın. Sadece 2 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu, 6 gram şeker, yaklaşık 1,5 çay kaşığı içerir. Çoğu pişirme tarifi 1 fincan keçiboynuzu tozu gerektirdiğinden, şeker gramları hızlı bir şekilde toplanabilir. Yine de, çikolata parçaları yerine keçiboynuzu tozu kullanırsanız, yağ ve kaloriden tasarruf edersiniz.
Kalsiyum bir mineraldir. Kemik sağlığı için önemlidir. Ayrıca kalbinizin, sinirlerinizin ve kaslarınızın iyi çalışmasına yardımcı olur. İki yemek kaşığı keçiboynuzu tozu 42 mg kalsiyum içerir. Kakao, vücudunuzun kalsiyumu emme yeteneğini azaltan oksalat bileşikleri içerir. Oksalatlarda yüksek bir diyet, böbrek taşı geliştirme riskinizi de artırır. Keçiboynuzu tozu oksalat içermez.
İki yemek kaşığı keçiboynuzu tozu, 5 gram lif içerir. Lif aşağıdakilere yardımcı olur;
Gluten buğday, arpa, çavdar ve tritikalede bulunan bir proteindir. Bazı insanlarda glüten, bağışıklık sistemlerini ince bağırsaklara saldırması için tetikler. Bu duruma çölyak hastalığı denir. Çölyak hastalığınız varsa veya glütene duyarlıysanız, glüten içeren gıdalardan kaçınmalısınız. Keçiboynuzu tozu glutensizdir.
Tanin içeriği sayesinde, keçiboynuzu tozu ishal için doğal bir çare olarak kullanılmıştır. Tanenler, bazı bitkilerde bulunan polifenollerdir. Araştırma, tanen bakımından zengin keçiboynuzu tozunun oral rehidrasyon sıvısı ile uygulanmasının, 3 ila 21 aylık bebeklerde akut başlangıçlı ishalin tedavisinde güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir.
Kafein harika bir kurtarıcıdır, ancak fazlası hoş olmayan yan etkilere neden olabilir, örneğin:
Keçiboynuzu tozu kafein içermez. Bu, çikolata ikamesi arayan kafeine duyarlı insanlar için iyi bir haber.
2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre, keçiboynuzu lifi zengin bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Çalışma, keçiboynuzu lifinde başlıca gallik asit ve flavonoidler olmak üzere 24 polifenol bileşiği tanımladı. Hem gallik asit hem de flavonoidlerin oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir.
Gallik asidin ayrıca serbest radikalleri temizlediği ve kanser hücrelerini öldürdüğü bulunmuştur. Araştırmalar flavonoidlerin anti-inflamatuar, antikanser, antidiyabetik ve nöroprotektif yeteneklere sahip olduğunu göstermiştir.
Tiramin, bir amino asit olan tirozinin bir yan ürünüdür. Ulusal Baş Ağrısı Vakfı'na göre, tiramin içeren yiyecekler migren baş ağrılarını tetikleyebilir. Çikolata tiramin içerdiğinden migreni olan kişiler için önerilmez. Keçiboynuzu tiramin içermez ve migreniniz varsa yemenin güvenli olduğu kabul edilir.
Şunlara da göz atın;