Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?

Karbonat antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bazı durumlarda cilt bakımında kullanılabilir. Peki, karbonat cilt için kullanılır mı? İşte, cilt için karbonat kullanmanın etkileri: 
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
22 Kasım 2024, 13:22

Karbonat (sodyum bikarbonat) çoğu mutfakta yaygın bir temel maddedir. Birçok unlu mamulün temel bileşenidir ve ev temizliğinde de yaygın olarak kullanılır. Karbonat birçok ağız sağlığı ürününde de bulunur ve bazı insanlar karbonatı birkaç yaygın cilt rahatsızlığını gidermek için bile kullanır. Ancak, cildinizde kullanmanın potansiyel riskleri vardır.

karbonat

Karbonat Cilt İçin Faydalı Mı?

Karbonat, cildi etkileyen çeşitli rahatsızlıklar için kullanılabilir. Bu kullanımların bazıları araştırmalarla desteklenirken, diğerleri yalnızca anekdot niteliğinde kanıtlara sahiptir ve dikkatli kullanılmalıdır.

  1. Akne: Karbonat antibakteriyel özelliklere sahip doğal bir antiseptiktir. Topikal olarak uygulandığında akneye neden olan bakterileri azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak yüzünüzü karbonatla yıkamanız veya akne için kullanmanız yaygın olarak önerilmez. Bu tedavi yüzde kullanılmamalıdır. 
  2. Egzama: Karbonat egzama için bir tedavi değildir, ancak bununla ilişkili kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ilık bir banyoya 1/4 su bardağı karbonat ekleyebilir ve 15 dakika bekletebilirsiniz. Uygulamadan sonra cildinizi nazikçe havluyla kurulayın ve ardından nemlendirin.
  3. Sivrisinek ısırıkları: Karbonat ve sudan oluşan bir macun, böcek ısırıklarının neden olduğu kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir macun yapmak için, 1 yemek kaşığı karbonatı macun kıvamına gelene kadar suyla karıştırın. Böcek ısırığınıza uygulayın ve macunu cildinizden yıkamadan önce 10 dakikaya kadar bekletin.
  4. Mantar: Onikomikoz gibi cilt ve tırnak mantar enfeksiyonlarının, karbonat ve su solüsyonuna batırıldığında iyileştiği gösterilmiştir. Ancak uygulamadan önce doktorunuza danışın.
  5. Batık tüyler: Karbonat, batık tüyleri ciltten çıkarmak için nazik bir peeling olarak kullanılabilir. Karbonatın bu şekilde kullanımıyla ilgili hiçbir veri yoktur, ancak birçok kişi kullanır. Su veya komedojenik olmayan bir yağ ile bir macun yapmayı deneyin. Ardından batık tüylerin bulunduğu cilt bölgesini dairesel hareketlerle nazikçe ovalayın.

karbonat

Cilt İçin Karbonat Güvenli Mi?

Karbonat alkali bir kimyasal bileşiktir. Alkali olduğu için karbonat cildin doğal pH'ını değiştirebilir. Cildinizin pH'ını artırmak kuruluğa, tahrişe ve diğer yan etkilere yol açabilir. Karbonatın alkaliliği ayrıca onu yüz yıkama olarak kullanmak için çok temel bir solüsyon yapar. Cildin gerekli yağlarını yok edebilir ve cildinizin enfeksiyon ve sivilcelerden korumak için ihtiyaç duyduğu asit tabakasını bozabilir. Erimiş karbonat cilt yoluyla emilebilir. Bu nedenle, bazı kişiler için karbonat banyoları önerilmez. Aşağıdaki durumlarda karbonat banyosundan kaçının:

  1. Enfeksiyon
  2. Açık yaralar
  3. Diyabet
  4. Kalp rahatsızlığı
  5. Hamile ve emziren kadınlar
  6. Alerjik hastalığı olanlar

Önemli Not: Karbonat, bazı kişilerde ciltte tahrişe neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Termal suyun cilde faydaları nelerdir?
  2. Vücut peelingi nasıl yapılır?
  3. Çilek cilde iyi gelir mi?
  4. Zerdeçalın cilde iyi gelen faydaları
  5. Pirinç suyu nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo