Chia tohumları yüksek besin değeri ve uzun saklama ömrü ile bilinir. Ancak doğru şekilde saklanmaları, tazeliklerini ve besleyiciliklerini korumaları açısından önemlidir. Yanlış bir şekilde saklandığı takdirde, kısa sürede bozulabilir ve besin değerlerini kaybeder. Bu da tüketildiğinde gıda zehirlenme riskini artırır. Bu yüzden chia tohumları, doğru yöntemlerle saklanmalıdır.
Chia tohumları genellikle serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanır; buzdolabında saklamaya gerek duyulmaz. Ancak, özellikle sıcak ve nemli bir ortamda yaşıyorsanız, buzdolabında saklamak ideal olabilir. Chia tohumlarını hava geçirmeyen kaplara alıp üzerini kapakla örterek muhafaza edebilirsiniz. Chia tohumları buzdolabında kuru bir şekilde saklandığında 1-2 yıl boyunca tazeliğini koruyabilir. Su veya sıvıyla karıştırılmış (jel haline getirilmiş) chia tohumları ise buzdolabında 5-7 gün içinde tüketilmelidir.
Dondurucuda kuru chia tohumları 2-4 yıl boyunca tazeliğini korur. Chia jeli ise dondurucuda 6 ay kadar dayanır. Donmuş chia tohumları doğrudan tariflerde kullanılabilir. Jel halinde dondurulmuş chia, buzdolabında yavaşça çözdürülerek tüketilebilir.
Şunlara da göz atın;