Lahana ve et ile yapılan kapuska, aslında Rus-Slavik kökenli bir yemektir. Türk mutfağında farklı bir yorumla hazırlanan kapuska, etin kavrulması ve lahananın eklenerek yahni yöntemiyle pişirilmesiyle hazırlanır. Kullanılacak lahanalar, çok ince bir şekilde doğranır. Genelde ana yemek olarak sunulan kapuska, yanında tamamlayıcı lezzetlerle birlikte sunulur.
Tamamlayıcı lezzetlere geçmeden önce kapuska tarifini defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Kapuskadan önce sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler, yayla çorbasını tercih edebilir. Un, pirinç ve yoğurt ile hazırlanan yayla çorbası, naneli sos eşliğinde sunulur.
Kapuskanın yanına en çok yakışan yemek, bulgur pilavıdır. İsteğe göre biber, domates gibi sebzelerle zenginleştirilen bulgur pilavı, ortalama 30-40 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Kapuska etli bir yemek olduğu için, yanına çok yakışan yemeklerden biri de makarnadır. Ancak klasik makarna yerine fesleğen ve parmesan peyniri ile zenginleştirilmiş fırın makarnayı tercih edebilirsiniz.
Kapuskanın yanında daha yöresel bir tarif arıyorsanız, şehriye, pirinç, bulgur, biber, domates ve defne yaprağı ile hazırlanan ezogelin pilavını deneyebilirsiniz.
Kapuskanın yanında sunabileceğiniz tamamlayıcı lezzetlerden biri de, yeşil mercimek, soğan, maydanoz, dereotu ve nar ile hazırlanan mercimek salatasıdır.
Kuru börülce, maydanoz, dereotu, soğan ve kornişon turşu ile hazırlanan börülce salatası, kapuskanın lezzetini tamamlayacak bir tariftir.
Kapuska, kıl biber turşusu ile mükemmel bir uyum içindedir. Önceden hazırladığınız kıl biber turşusunu, küçük kaselere paylaştırarak yemeğin yanında servis edebilirsiniz.
Kapuskayı, ev yapımı yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz. Dilerseniz, yoğurda salatalık ve az miktarda su ekleyerek kıvamını sıvılaştırabilirsiniz. Yoğurdun üzerine pul biber serpiştirmeyi unutmayın.
Kapuska, yoğurt ve türevleri ile birlikte sunulur. Ancak yoğurt yemek istemiyorsanız, nane ve soğuk su ile hazırlanan ayran tarifini deneyebilirsiniz. Sunuma geçmeden önce buzdolabında dinlendirmeyi unutmayın.
Kapuskanın yanında şalgam, havuç, pancar ve limon suyu ile hazırlanan şalgam suyunu servis edebilirsiniz. Yemeğin yanında şalgam suyu sunacaksanız, turşu çeşitlerine de yer vermeyi unutmayın.
Şunlara da göz atın;