Kırmızı kan hücreleri tüm vücudunuza oksijen taşıyarak hayatta kalmanızı sağlar. Ancak kronik bir kan hastalığı olan polisitemide bu hücrelerin sayısı normalden çok daha fazla olur ve kanınız daha yoğun bir kıvam alır. Böylelikle kalp, beyin gibi tüm organlarınıza daha az oksijen taşınır. Bazı durumlarda damarlarda kan pıhtısı oluşarak kalp krizi veya felç geçirmenize sebep olabilir. Uzun süreli polisitemi hastalığı kemik iliği kanseri veya lösemiye sebep olabilir. Tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eder. Polisitemi hastalarında kan pıhtılaşması, kemik kırılganlığı, yorgunluk, mide ülseri, gut hastalığı ve böbrek taşı gibi komplikasyonlar gelişebilir. Tıbbi beslenme tedavisi de bu komplikasyonları önlemeye yöneliktir. Polisitemi hastalığında tıbbi beslenme tedavisi çok kısıtlayıcı bir diyet değildir. Genel olarak sağlıklı beslenme tarzı benimsenmelidir. Ancak böbrek taşı, gut hastalığı gibi bir semptom gelişmişse hekim tarafından özel bir diyet önerilir ve diyetisyen kontrolünde diyet tedavisi yürütülür.
Genel olarak bakıldığında polisitemi hastaları sebze ve meyvelerden zengin, tam tahıllar, yağsız protein kaynakları içeren yeterli bir beslenme düzeni izlemelidir. Bunun için sağlıklı tabak modeli uygulanabilir. Bu modele göre tabağınızın yarısı sebzelerden, dörtte biri yağsız tavuk, balık gibi protein kaynaklarından, diğer dörtte biri ise tam tahıllardan oluşmalıdır. Taze sebze, meyve, tam tahıllar, baklagiller ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlardan oluşan Akdeniz Diyeti modeli de polisitemi komplikasyonlarına karşı uygun bir tercih olacaktır.
Gut veya böbrek hastalığı gibi bir komplikasyon gelişmiş hastalarda beslenme düzeni mutlaka bir beslenme uzmanı kontrolünde olmalıdır. Hastalığın hangi aşamasında olursa olsun hekime danışmadan diyette büyük değişiklikler yapılmamalıdır.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;