Kalsiyum Eksikliği Dişlere Zarar Verir Mi?

Kalsiyum, diş ve kemik sağlığı için çok önemli bir mineraldir. Peki, kalsiyum eksikliği dişlere etki eder mi? İşte, kalsiyum eksikliğinin diş sağlığı üzerindeki etkileri:
Kalsiyum Eksikliği Dişlere Zarar Verir Mi?
19 Haziran 2023, 11:22

Kalsiyum, vücutta bulunan temel minerallerden biridir. Büyüme, gelişme, sinir sistemi ve kemik sağlığında önemli rol oynar. Özellikle çocukluk çağında ve yaşlılarda kalsiyum tüketiminin doğru olması gerekir. Çocukluk çağında tüketilen kalsiyum kemik gelişimini sağlarken, yaşlılık döneminde kemik erimesi gibi sorunların önlenmesi için kullanılır. Ancak vücut, doğal olarak kalsiyum üretmez. Bu nedenle beslenmenize kalsiyum içeren besinleri eklemeniz gerekir. Diyetinizde yeterli kalsiyum almamak, kalsiyum eksikliğine yol açabilir. Bu, bazıları dişlerinizi etkileyebilecek bir takım semptomlara neden olabilir.

kalsiyum

Kalsiyum Eksikliği Dişleri Etkiler Mi?

Vücudunuzdaki kalsiyumun yaklaşık %99'u kemiklerinizde ve dişlerinizde depolanır. Kalsiyum eksikliğinin çoğu semptomunun bu bölgeleri etkilemesi şaşırtıcı değildir. Kandaki kalsiyum seviyeleri yetersiz olduğunda, vücudunuz kalsiyumu kemiklerinizden kan dolaşımınıza, kaslarınıza ve diğer hücre içi sıvılarınıza yönlendirmeye başlayabilir. Zamanla bu, diğer potansiyel semptomların yanı sıra kemiklerinizin ve dişlerinizin zayıflamasına neden olabilir.

Kalsiyum eksikliği, dişleriniz de dahil olmak üzere kemiklerinizi daha kırılgan hale getirebilir. Bu sizi diş kaybetme riskine sokabilir. Aslında, 145 yaşlı yetişkinde yapılan bir klinik araştırma, zayıf kalsiyum alımı ile diş kaybı arasında bir ilişki buldu. Dişlerinizdeki değişikliklere ek olarak, kalsiyum eksikliği olanlarda azalmış kemik mineral yoğunluğu gelişebilir. edavi edilmezse bu, zayıf, gözenekli, kırılmaya meyilli kemiklerle karakterize daha ciddi bir hastalık olan osteoporoz haline gelebilir. Araştırmalar, osteoporozu olan kadınların osteoporozu olmayanlara göre diş kaybı yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Kalsiyum eksikliğinde, aşırı yorgunluk, tırnak değişiklikleri, anormal kalp atışı, kas krampları, iştahsızlık, parmak uçlarında karıncalanma gibi semptomlar görülebilir. Tanı konulmaz ve tedavi edilmezse, ciddi kalsiyum eksikliği daha ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Aşırı durumlarda, tedavi edilmeyen kalsiyum eksikliği ölümcül olabilir.

kalsiyum

Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?

Kalsiyum eksikliği çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. En yaygın olanlardan bazıları böbrek yetmezliği, mideyi çıkaran veya sindirim sisteminin parçalarını değiştiren ameliyatlar ve sıvı atılımını destekleyen diüretik ilaçların uzun süreli kullanımıdır. Uzun süre yetersiz kalsiyum alımı, kalsiyum eksikliğinin başlıca sebeplerindendir. Vücudunuzun kalsiyum rezervleri sınırlıdır, bu nedenle diyetinizde bol miktarda kalsiyum tükettiğinizden emin olun.

diş sağlığı

Diş Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

Dişlerinizi sağlıklı tutmanın en iyi yolu, en başta kalsiyum eksikliğini ve zayıflamış kemikleri önlemeye yardımcı olabilecek alışkanlıklar edinmektir.

  1. Dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanın ve düzenli diş muayeneleri için diş hekimine gidin.
  2. Herhangi bir diş veya ağız sorununuz için hemen bir diş hekimi randevusu alın.
  3. Diş fırçanızı en az 3-4 ayda bir ve hasta olduktan sonra değiştirin.
  4. Koyu yapraklı yeşillikler, sardalya, konserve somon, beyaz fasulye, kalsiyumlu tofu, güçlendirilmiş portakal suyu ve bitki bazlı sütler ve süt ürünleri gibi çeşitli kalsiyum açısından zengin yiyecekleri düzenli olarak ekleyin.
  5. Koşma, tenis oynama, merdiven çıkma veya direnç antrenmanı gibi düzenli egzersizler yapın.

Şunlara da göz atın;

  1. Kalsiyum içeren besinler
  2. Veganlar için kalsiyum kaynakları
  3. Dişlere zarar veren alışkanlıklar
  4. Diş eti şişmesine ne iyi gelir?
  5. Diş lekelerine yol açan besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo