Kahve Hakkında Hiç Bilmediğiniz 10 Gerçek

Sabah, öğle, akşam demeden her öğünde tüketilen kahveyi ne kadar tanıyorsunuz? İşte, kahve hakkında daha önce hiç duymadığınız 10 bilgi:
Kahve Hakkında Hiç Bilmediğiniz 10 Gerçek
30 Nisan 2024, 16:04

Kahve, günümüzde en çok tüketilen içeceklerden biridir. Türk kahvesi, filtre kahve, espresso, latte gibi farklı çeşitlere ayrılan kahve, yalnızca ülkemizde değil, dünya çapında tüketilen bir içecektir. Hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde servis edilen kahve, farklı demleme yöntemleri ile pişirilir, içine eklenen malzemelere göre zenginleşir. Peki, hemen hemen her gün içtiğimiz kahve hakkında  ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte, kahve hakkında mutlaka bilmeniz gereken gerçekler:

  1. Kahve aslında bir meyve türüdür

kahve meyvesi

Kahve çekirdekleri, sebze veya meyveye benzetilmese de, aslında küçük boyutlarda kiraza benzeyen bir meyvenin çekirdekleridir. Coffea adı verilen bu bitki, önce çiçekleniyor, ardından kırmızı meyveleri olgunlaşmaya başlıyor. Meyvenin içinde ise 2 adet kahve çekirdeği bulunuyor. Tropikal iklimleri seven bu meyve, en çok Brezilya, Vietnam ve Kolombiya'da yetiştiriliyor.

  1. En pahalı kahve, kedi dışkısından elde ediliyor

kopi luwak kahvesi

Daha önce misk kedilerini hiç duymuş muydunuz? Endonezya'da yaşayan bu kediler, kahve çekirdeklerini yiyor ve bağırsaklarından geçerken fermente oluyor. Daha sonra dışkı halinde bırakılıyor ve elde edilen dışkılar temizlenip kurutuluyor. Kopi luwak adı verilen bu kahve, dünyanın en pahalı kahvesi olarak biliniyor. 

Bakınız; Kopi luwak kahvesi nasıl yapılır?

  1. Bazı ülkelerde kahve yeniliyor

kahve çekirdeği

Yüzyıllardır içecek olarak tüketilen kahve, özellikle bazı bölgelerde meyve iken yeniliyor. Ayrıca bazı şirketler kahve meyvesini una dönüştürerek kek, çikolata, ekmek ve soslarda kullanıyor. İşlenmiş kahve, yetiştiği iklime göre eklendiği tatlılara çiçekli veya narenciye tatları veriyor.

  1. Kahve ölçülü tüketildiğinde faydalıdır

kahve tüketimi

Kahve, antioksidanlar açısından zengin bir meyve. Bu yüzden oksidatif stresle savaşmaya yardımcı oluyor. Günde 2 fincan kahve tüketmek ise, genel sağlık açısından oldukça faydalı. Ancak içtiğiniz kahvenin katkı maddesi içermemesine ve ölçülü bir şekilde tüketilmesine dikkat etmeniz gerekiyor. 

  1. Hamilelikte önerilmiyor

hamilelikte kahve tüketimi

Kahve, uyarıcı bir besin olduğu için aşırı tüketilmesi halinde ciddi yan etkilere sebebiyet verebiliyor. Özellikle baş ağrısı, kalp çarpıntısı, uykusuzluk gibi ciddi yan etkileri mevcut. Ayrıca hamilelikte kahve tüketimi sakıncalı görülüyor. Çünkü kahvenin bazen düşüğe yol açtığı veya bebeğin gelişimini engellediği biliniyor.

  1. Kahveyi keçiler keşfetti

Etiyopya kahvesi

Bir efsaneye göre, kahve Etiyopya'da keçiler tarafından keşfedildi. Bir keçi çobanı, keçilerin bir meyve yediğini ve sonrasında tüm gece enerji dolu olduklarını gördü. Bunun üzerine çoban keşişe haber verdi ve kahve meyveleri içecek olarak kullanılmaya başlandı. Ancak bunun yalnızca bir efsane olduğunu ve gerçekliğinin belirsiz olduğunu hatırlatalım.

  1. Dünyada yalnızca 2 çekirdek türü var

kahve çekirdeği

Arabica ve Robusta çekirdeklerini daha önce duymuşsunuzdur. Bu iki çekirdek türü, şimdiye kadar içtiğiniz tüm kahvelerin temelini oluşturuyor. Yani çekirdekler işlenip öğütüldükten sonra espresso, granül kahve, Türk kahvesi gibi versiyonlara dönüştürülüyor. Arabica çekirdekleri, rafine ve yumuşak aromalı kahveler üretilmesini sağlıyor. Dünyadaki kahve üretiminin %70'ini oluşturan Arabica çekirdekleri, 3. nesil kahvelerde sıklıkla kullanılıyor. Öte yandan Robusta çekirdekleri ise daha acımsı bir tada ve daha yüksek kafein oranına sahip. Bu yüzden genellikle çeşitli harmanlarda ve granül kahve yapımında kullanılıyor. Endonezya, Batı Afrika, Vietnam ve Brezilya'da üretiliyor.

Bakınız; Arabica ve Robusta çekirdeğinin farkları nelerdir?

  1. Kafe kültürü Ortadoğu'dan yayıldı

Osmanlı'da kahve kültürü

Kahve, ilk zamanlarda yalnızca evlerde ve zengin kesim tarafından tüketiliyordu. Ancak dünyaya yayıldıktan sonra, Ortadoğu'da kamuya açık alanlarda ve kahvehanelerde de tüketilmeye başlandı. Kahvehaneler, satranç oynamak, kitap okumak, sohbet etmek gibi sosyal aktivitelerin merkezi haline geldi.

Bakınız; Osmanlı'da kahve kültürü

  1. En çok kahve İskandinav ülkelerinde tüketiliyor

bir fincan kahve

ICO'ya göre kişi başı en çok kahve tüketimi, Finlandiya'da bulunuyor. Finlandiya'yı Norveç, İzlanda, Danimarka ve İsveç izliyor. Kahveleriyle ön plana çıkan İtalyanlar ise, kişi başı ortalama 5,9 kilo kahve tüketiyor.

Bakınız; En çok kahve tüketen ülkeler

  1. Kahve mi, çay mı?

çay ve kahve

İngiltere Kahve Birliği'ne göre, dünyanın en çok tüketilen içeceği kahve. Ancak dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin ve Hindistan'da gözde içecekler çay. Yani, kahve Amerika ve Avrupa kıtasında yaygınken, çay Asya ve Sovyetler Birliği'nde daha fazla tercih ediliyor. 

Bakınız; Kahve ve çay: Hangisi daha sağlıklı?

Şunlara da göz atın;

  1. TasteAtlas dünyanın en iyi kahvelerini seçti
  2. Uganda kahvesi nasıl yapılır?
  3. Dünyada en çok kahve üreten ülkeler
  4. Kahve öğütücü kullanmanın püf noktaları
  5. Espresso bazlı kahveler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo