Japonya, kültürü, mimari yapısı ve tarihi yerleri ile çok popüler olan Asya ülkelerinden biridir. Yemeklerini dünya çapında tanıtmayı başaran Japonya, geleneksel yemeklere ev sahipliği yapar. Sağlıklı beslenmeye önem verilen Japon mutfağında, yağ ve baharat kullanımı çok azdır. Yemeklerin hazırlanışı, sunumu, renk ve dokusu, gelenekselliği ön plana çıkarır. Sağlıklı beslenmek, taviz verilmeyen bir kuraldır. Japon mutfağının bu kadar popüler olmasında, '5 Yemek Kuralının' çok büyük bir önemi vardır. Bu kurallar;
- Bir yemek, 5 duyu organını da memnun etmelidir.
- Yemekler beş rengi temsil etmelidir; Beyaz, siyah, yeşil, sarı ve kırmızı.
- Beş tadı da içermelidir; Ekşi, tuzlu, baharatlı, acı ve tatlı.
- Beş pişirme tekniğinden oluşmalıdır; Kızartma, kavurma-ızgara, buharda pişirme, kaynatma ve çiğ.
- Ahlaki tavırlara sahip olmalıdır.
Japon Mutfağının Bilinmeyenleri
- Geleneksel bir yemekte, ana menü olarak tavuk, balık veya kırmızı et tercih edilir. Ana yemeğin yanında miso, turşu, küçük sebze tabakları ve pilav verilir.
- Japon mutfağının ana gıdası pilavdır. Japon pirinci küçük taneli ve nişastalıdır.
- Japon mutfağında tuz yerine genellikle soya sosu tercih edilir.
- Japon mutfağında ilk akla gelen yemek sushidir. Sushide kullanılan deniz mahsulleri çiğ veya pişmiş olabilir. Sushi, wasabi veya soya sosu ile birlikte servis edilir. En çok tercih edilen sushi türleri ise, maki, nigiri, uramaki, sashimi ve california roll'dur.
- Japon mutfağı, milattan önce 300'lü yıllarda pirinç yetiştirmeye başlamıştır. Pirince ek olarak bir ada ülkesi olduğu için, balık ve deniz mahsullerine de sık sık yer verilir.
- Çin mutfağından soya sosu ve tofu, Batı etkisiyle mısır ve patates, Hindistan'ın etkisiyle et ve köri Japon mutfağına giren lezzetler arasındadır.
- Yemekler genelde küçük porsiyonlarda hazırlanır ve göze hitap etmesine önem verilir.
- Kesme teknikleri ve renk uyumu çok önemlidir. Bu yüzden sebzeler renklere göre sınıflandırılır.
- Japon mutfağında tatlı, çok yaygın değildir.
- Çorba tüketimi çok yaygındır. Miso, ramen ve dashi en bilinen çorbalardandır. Japonya'da kaşık kullanılmaz. Çorbanın katı malzemeleri çubuklarla yenir, kalan sulu kısım ise kaseden içilir.
- Pirinç ve noodle genelde her öğünde tüketilir. Pilava eşlik eden yemekler Okazu adını alır.
- Hashi olarak adlandırılan yemek çubuklarının farklı çeşitleri vardır. Yemek çubuklarının yapımında bambu, plastik, kemik, metal, ahşap ve fildişi kullanılır. Uçları sivridir. Aile içinde çocuklar en kısa, yetişkin erkekler ise en uzun yemek çubuklarını kullanılır.
- Çay seremonisi denilen bir gelenek vardır. Yeşil çay tüketimi yaygındır ve yemekten sonra içilir.
- Kaiseki ryori sofrası diye bir gelenekleri daha vardır. Bu sofrada çorba ve mevsim ürünlerini gösteren 3 çeşit yemek bulunur. Amaç, çay içmeyi daha eğlenceli hale getirmektir.
Şunlara da göz atın;
- İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Fransız mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Dünyada kahve kültürü
- Dünyadan çay ritüelleri
- Kore mutfağı yemekleri