Faydaları saymakla bitmeyen ıspanak, en sevilen kış sebzelerinden biridir. Peki, siz de ıspanak yedikten sonra dişlerinizin gıcırdadığını, kamaştığını hissediyor, ağzınızda buruşuk bir tat bıraktığı için kendinizi rahatsız hissediyor musunuz? Cevabınız evet ise ıspanağın dişleri kamaştırmasındaki nedeni öğrenmek için sizi böyle alalım.
Çoğu kişi ıspanağın dişlerde kamaşma yaratmasının nedenini yeterince iyi temizlenmemesinden kaynaklandığını düşünse de, aslında gerçek daha farklı. Ispanağın dişlerde gıcırdama ve kamaşma oluşturmasının sebebi, içeriğindeki oksalik asitten kaynaklanır. Oksalik asit kristalleri ıspanağı yedikçe dişlerin üzerini kaplar. Bu da dişlerimizin kumla kaplandığını hissetmemize yol açar.
Oksalik asit içeren diğer besinler ise pancar, karalahana ve ışgın otu gibi farklı sebzelerdir. Yani bu yiyecekleri yedikten sonra da ıspanaktaki gibi gariplikler hissetmeniz oldukça normaldir.
Bu garip hissin çözümü ise oldukça basittir. Ispanağı pişirirken içerisine 1-2 adet kesme şeker eklemek ve pişirmeye devam etmek dişlerin gıcırdamasına son verebilir. Ayrıca ıspanağı yoğurtla birlikte tüketmek de ağzınızdaki buruşuk tadın azalmasına yardımcı olur.
Bu arada oksalik asit böbreklerde taş oluşumu riskini azalttığı için, ıspanak ölçülü bir şekilde tüketilmeli ve hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;