Bereket ve bolluk günü olarak bilinen Hıdırellez, her sene çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bu yıl 5 Mayıs'ta başlayıp 6 Mayıs gecesine kadar sürecek olan Hıdırellez; dualar, yemekler ve bazı etkinlikler ile geçirilen bir gündür. Sadece ülkemizde değil, Balkanlarda da kutlanan bu özel gün, baharın gelişi olarak da bilinir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan Hıdırellez günü, yemekler yendikten sonra dilek tutulur. Hıdırellez yemeklerinde akla ilk gelen ise kuzu etidir. Esas yemek kuzu eti olsa da, yörelere göre öne çıkan yemekler de var elbet. İşte, Hıdırellez'in en meşhur 17 yemeği:
Soğuk ayran aşı çorbası, Doğu Anadolu'nun Hıdırellez yemekleri arasında yer alır. Bazı yörelerde gırar ismiyle de bilinir. Hazırlaması 15, pişirmesi 30 dakika olan ayran aşı, ramazan ayında da sık sık tüketilir.
Dövme buğday, nohut ve koyun etiyle hazırlanan keşkek, hemen hemen her yörede aynı şekilde pişirilir. Genellikle Hıdırellez, düğün bayram gibi kalabalık sofralarda sunulur.
Hıdırellez denildiğinde akla gelen yemeklerden biri de zeytinyağlı yaprak sarmadır. Asma yaprağı ve pirinç harcı ile hazırlanan yaprak sarma, özellikle Marmara Bölgesi'nde ilgi gören yemeklerden biridir.
Osmanlı'dan miras kalan kuzu mutancana, Hıdırellez de sunulan yemeklerden biridir. Ana malzemeleri kuzu eti, soğan, kayısı,üzüm ve incirdir. Yüksek protein içeren kuzu mutancanayı, iftar menülerinde de sunabilirsiniz.
Orta Anadolu'nun özgün yemekleri arasında yer alan madımak, kuzugiller familyasından bir bitki çeşididir. Yemeğin yapımında madımak, soğan, bulgur ve domates kullanılır.
Hıdırellez'de sunulan çorbalar genellikle yoğurt içeriklidir. Yoğurtlu dövme çorbası, İç Anadolu'ya özgü bir yemektir. İçerisinde dövme, yoğurt, nohut ve et suyu kullanılır. İsteğe göre farklı soslarla birlikte sunulabilir.
Bosna Hersek'in milli yemeği olarak bilinen boşnak böreği, Marmara ve Balkan ülkelerinde sık sık tüketilir. Özellikle Hıdırellez gününde ve bayramlarda tepsi tepsi hazırlanarak dağıtılır.
Karadeniz ile özdeşleşen mıhlama, Hıdırellez'de de sofralardaki yerini alır. Mısır unu, tereyağı ve peynir ile hazırlanan mıhlama, 'kuymak' ismiyle de bilinir.
Hıdırellez, bolluk ve bereketin sembolü olduğu için, yapılan yemekler de kalabalık sofralara göre hazırlanır. Hatay mutfağının önemli bir lezzeti olan tepsi kebabı da, Hıdırellez sofralarının sevilen lezzetleri arasında yer alır.
Hıdırellez de ön plana çıkan yemeklerden biri de börek çeşitleridir. Genellikle ıspanak ile hazırlanan börekler, sofralarda baş köşeyi alır. Ispanaklı tepsi böreğini hazırlamak 10, pişirmek ise 30 dakikadır.
Hıdırellez sofralarında en çok yer verilen malzemeler bulgur, nohut ve dövme buğdaydır. Yapımında bulgur ve nohut kullanılan Firik pilavı, İç ve Güney Doğu Anadolu'nun meşhur lezzetleri arasında yer alır.
Listemize Hıdırellez'in özel tatlıları ile devam ediyoruz. Batı Trakya'da sık sık tüketilen höşmerim, Balkan ülkelerinde de ilgi gören bir tariftir. Bazı yörelerde 'peynir helvası' olarak da bilinir. Yumuşak kıvamı ve lezzetiyle, Hıdırellez'in vazgeçilmezleri arasında yer alır.
Düğün, bayram, cenaze gibi kalabalık törenlerde yer verilen un helvası, Hıdırellez'in ayrılmaz parçasıdır. Özellikle İç ve Doğu Anadolu'da tüketilir. Hazırlaması 15, pişirmesi 20 dakika olan un helvasını, dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.
Listemize Karadeniz'e özgü bir tatlıyla son veriyoruz. Hıdırellez sofralarında da yer verilen kalburabastı, şerbetli bir tatlıdır. Mis gibi kokusu ve lezzetiyle adını duyurmayı başaran tatlılardan biridir.
Yağsız et ile hazırlanan kağıt kebabı, Hıdırellez'in meşhur yemeklerinden biridir. İsteğe göre dana veya kuzu eti ile hazırlanabilir. İç harcında bezelye, havuç, patates kullanılır.
Gaziantep'in özel yemeklerinden ezogelin çorbası zengin ve besleyici içeriği ile oldukça lezzetli bir çorbadır.
Haşhaşlı rulo çörek çay saatlerinde ve kahvaltılarda vazgeçilmez olduğu gibi hıdırellezinde vazgeçilmez sembolik yemeklerinden biridir.
Hıdırellez geleneklerine de göz atın.