Meyve veya şekerli yiyecekler yedikten sonra şişkinlik veya rahatsızlık hissediyor musunuz? Bu, fruktoz intoleransının bir işareti olabilir. Vücudunuz meyve, sebze ve birçok işlenmiş gıdada bulunan bir şeker türü olan fruktozu sindirmekte zorlandığında ortaya çıkar. Ciddi bir alerji olmasa da fruktoz intoleransı şişkinliğe, gaza, ishale ve diğer sindirim sorunlarına yol açabilir ve bazı diyet ayarlamaları gerektirir.
Fruktoz İntoleransı Nedir?
Fruktoz intoleransı, vücudun meyve, sebze ve tatlandırıcılarda bulunan bir şeker türü olan fruktozu parçalamak veya emmek için mücadele etmesiyle ortaya çıkar. Bu emilmeyen fruktoz, bağırsak bakterilerinin onu fermente ettiği kolona ulaşır ve şişkinlik, gaz ve diğer sindirim sorunlarına neden olur
- Kalıtsal fruktoz intoleransı: Bu, fruktoz metabolizması için gerekli olan aldolaz B enziminin eksikliğinden kaynaklanan nadir bir genetik bozukluktur. Doğumdan itibaren görülür.
- Fruktoz malabsorpsiyonu: İnce bağırsağınızın fruktozu ememediği daha yaygın bir durumdur. Bu, fruktoz içeren yiyecekler tüketildiğinde şişkinlik, gaz ve ishal gibi semptomlara yol açabilir.
Fruktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Fruktoz intoleransının semptomları, tüketilen fruktoz miktarına ve kişinin intolerans seviyesine bağlı olarak şiddette değişiklik gösterebilir.
- Şişkinlik
- Gaz
- İshal
- Karın ağrısı veya krampları
- Bulantı
- Tükenmişlik
- Sinirlilik
- Baş ağrıları
Fruktoz İntoleransı Nasıl Tedavi Edilir?
- En etkili tedavi düşük fruktozlu bir diyet benimsemektir. Bu, belirli meyveler, sebzeler, tatlandırıcılar ve işlenmiş gıdalar gibi yüksek fruktozlu yiyecek ve içeceklerden kaçınmayı içerir .
- Yüksek fruktozlu yiyecekleri düşük fruktozlu alternatiflerle değiştirin. Örneğin, elma veya armut yerine meyveleri tercih edin ve fruktoz içerenler yerine tatlandırıcı olarak glikoz veya dekstroz kullanın.
- Semptomlar iyileştikten sonra, bazı kişiler tolerans seviyelerini belirlemek için yavaş yavaş az miktarda fruktoz almaya başlayabilirler. Bu, bir sağlık uzmanının rehberliğinde yapılmalıdır.
- Doktorunuz, fruktoz intoleransına karşı bazı ilaç tedavilerine başlamanız gerektiğini söyleyebilir.
- Bir diyetisyene danışmak, fruktozdan kaçınan ve tüm temel besin maddelerinin tüketildiğinden emin olan dengeli ve besinsel açıdan yeterli bir diyet oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Fruktoz İntoleransı Olanların Kaçınması Gereken Besinler
- Meyveler: Elma, armut, kiraz, mango, karpuz ve üzüm vb.
- Kurutulmuş meyveler: Kuru üzüm, kayısı, kuru erik ve diğer kurutulmuş meyveler.
- Meyve suları: Elma suyu, üzüm suyu ve diğer meyve suları yüksek oranda fruktoz içerir.
- Tatlandırıcılar: Şekerlemeler ve bal.
- Tatlılar ve şekerlemeler: Şekerlemeler, kekler, kurabiyeler ve pastalar genellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu veya diğer yüksek fruktozlu tatlandırıcılar içerir.
- Atıştırmalık yiyecekler: Birçok granola bar, tahıl barı ve diğer atıştırmalık yiyecekler ilave fruktoz içerir.
- Soslar ve çeşniler: Ketçap, barbekü sosu, salata sosları ve diğer çeşniler yüksek fruktozlu mısır şurubu içerebilir.
- Gazlı içecekler ve meşrubatlar: Genellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılır.
Şunlara da göz atın;
- Laktoz intoleransı nedir?
- Glüten intoleransı belirtileri nelerdir?
- Histamin intoleransı nedir?
- Polen alerjisine ne iyi gelir?
- Çikolata alerjisi nedir?