Kumkuat, üzüm boyutuna sahip olan, turuncu renkli bir meyvedir. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan kumkuat, Çin'de altın portakal olarak da bilinir. Özellikle tropikal iklimlerde yetiştirilen bu meyvenin kabukları tatlı olduğu için, yenilebilir. İçindeki etli kısım ise hafif ekşidir. Diğer narenciyelerin aksine, kumkuat doğrudan kabuklarıyla birlikte tüketilebilir.
Kumkuatın Faydaları Nelerdir?
- Kumkuatlar, flavonoidler, fitosteroller ve uçucu yağlar dahil olmak üzere bitki bileşikleri açısından zengindir. Kumkuatın yenilebilir kabuğunda posasından daha fazla miktarda flavonoid bulunur.
- Meyvenin bazı flavonoidleri antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bunlar kalp hastalığına ve kansere karşı koruma sağlayabilir.
- Kumkuatlar, bağışıklık destekleyici C vitamininin süper bir kaynağıdır. Ek olarak, kumkuatlardaki bazı bitki bileşikleri bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye de yardımcı olabilir.
- Hayvan ve test tüpü çalışmaları, kumkuat bitki bileşiklerinin doğal öldürücü hücreler adı verilen bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
- Kumkuatlardaki bitki bileşikleri obezite ve kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil ilişkili hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilir.
Kumkuat, göz sağlığını destekleyebilir. - İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde, oksidatif stresi düşürmeye yardımcı olabilir.
- Kumkuat, cildi besleyerek daha canlı bir görünüm kazanmanıza yardımcı olabilir.
Kumkuat Besin Değerleri
Yaklaşık 5 adet kumkuat şunları içerir;
- Kalori: 71 kcal
- Karbonhidrat: 16 gr
- Yağ: 1 gr
- Protein: 2 gr
- Lif: 6,5 gr
- A vitamini: Günlük ihtiyacın %6'sı
- C vitamini: Günlük ihtiyacın %73'ü
- Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %6'sı
Kumkuatlar ayrıca daha az miktarda birkaç B vitamini, E vitamini, demir, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko sağlar. Kumkuatların yüksek su ve lif içeriği onları doyurucu bir yiyecek yapar, ancak kalorileri nispeten düşüktür. Bu da onları kilonuza dikkat ettiğinizde harika bir atıştırmalık yapar.
Not: Narenciye meyveler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve mide sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden kumkuat tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;
- Kumkuat nasıl yenir?
- Kumkuat nasıl yetiştirilir?
- Portakalın faydaları nelerdir?
- Mandalina neye iyi gelir?
- Greyfurt nasıl yenir?