Evde Ekmek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Ekmek yapmanın püf noktaları nelerdir? Ekmek yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İşte, evde ekmek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları:
Evde Ekmek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
17 Ocak 2023, 16:02

Ekmek, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Yumuşacık sıcacık yapısıyla, hemen hemen birçok yemeğin yanında afiyetle tüketilir. Fırından çıkan taze ekmekleri bir koşu gidip almak şöyle dursun, evde kendi el emeğinizle yapabileceğiniz ekmeklerin lezzeti daha fazladır. Özellikle pandemi döneminde başlayan evde ekmek yapma trendini hala devam ettirenler ve ekmek yapmaya yeni başlayanlar için, bizimde birkaç tüyomuz var. İşte, evde ekmek yaparken bilmeniz gereken püf noktaları:

maya

  1. Maya

Ekmek yapmaya karar verdikten sonra, maya seçimi hakkında mutlaka daha fazla bilgi edinmeniz gerekiyor. Maya, ekmeğin kabarmasını sağlayan, pofuduk görünümü ve yumuşaklığı ile en lezzetli ekmekleri elde edebileceğiniz ana malzemelerden biridir. Piyasada, 4 çeşit maya bulunuyor. Bunlar; yaş maya, instant maya, ekşi maya ve kuru maya. Kuru ve yaş maya, ekmek hamurunda aynı işlevi görür. Yani, ekmek yapımında ikisini de kullanabilirsiniz. Ancak bu aşamada ölçülerine dikkat etmeniz gerekiyor. 100 gram yaş maya, 40 gram kuru mayaya eş değerdir. Kullanacağınız mayaya karar verdikten sonra, mayayı sıvıların içinde aktif etmeniz gerektiğini unutmayın.

Bakınız; Maya türleri nelerdir?

un çeşitleri

  1. Un

Ekmeğin en önemli malzemelerden biri de, undur. Kullanacağınız un, ekmeğin lezzetini doğrudan etkiler. Eğer ekmek yapmaya yeni başladıysanız, beyaz unla başlamanız daha faydalı olabilir. Dilerseniz, tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Ancak diğer un çeşitlerini, biraz daha tecrübe kazandıktan sonra kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Unu tarife eklerken, birkaç kez elekten geçirmeniz gerektiğini de unutmayın.

Bakınız; Un çeşitleri nelerdir?

  1. Tarif adımları

Yapacağınız tarife karar verdikten sonra, reçetede yazan oranlara bağlı kalın. Doğru ölçüleri kullandıktan sonra, tarif adımlarını atlamadan uygulayın. Verilen püf noktalarına mutlaka dikkat edin.

ekmek

  1. Boyut

İlk aşamalarda büyük ekmekler yapmak yerine, küçük boyutlarda ekmek yapmayı düşünün. Küçük ekmek hamurlarını yoğurmak daha kolay olacaktır. 

hamur yoğurma

  1. Yoğurma

Ekmek hamurunu hazırlarken, belirtilen miktardan daha fazla un kullanmayın. Aynı şekilde hamuru yoğururken ve şekil verirken de sürekli unlamayın. Un ekledikçe hamurun kıvamı sertleşir ve yumuşaklığı kaybolur. 

hamur

  1. İkinci mayalandırma

Mayalandırma işlemi hamuru hazırladıktan sonra üzerinin kapatılıp beklenmesiyle uygulanır. Ancak bu işlem, ilk mayalandırmadır. Hamura şekil verdikten sonra, doğrudan fırına atmayın. Bunun yerine tepsiye yerleştirin ve yarım saat oda sıcaklığında bekleyin. Böylece ekmeğiniz daha kabarık bir görünüm alacaktır. 

  1. Pişirme

Ekmeği pişirirken, fırına içi dolu bir kap koymayı unutmayın. Fırının içindeki su buharlaştıkça, ekmek daha yumuşak ve çıtır çıtır bir kıvamda olacaktır. Pişirme aşamasında fırının kapağını sürekli açıp kapatmayın. Bunun yerine fırın camından ekmeğinizi kontrol edin. Fırını, pişirme işleminden önce mutlaka ısıtın. 

ekmek

  1. Dilimleme

Ekmeğinizi pişirdiniz ve mükemmel bir kıvama ulaştığını gördünüz. Bu aşamada ekmeği doğrudan dilimlemek yerine, 30 dakika daha sabretmek gerekiyor. Eğer fırından çıkar çıkmaz ekmeği keserseniz, içi hamur ve ıslak kalmış bir ekmekle karşılaşırsınız. Bunun yerine ilk sıcaklığını atması için 20-30 dakika bekleyin. 

Artan ekmekleri buzdolabı poşetine aktarın ağzını kapatın ve dolaba kaldırın.

Yeni başlayanlar için kolay ekmek tarifimizi böyle bırakıyoruz, şimdiden afiyet olsun.

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik ekmek tarifleri
  2. Neden ekşi mayalı ekmek yemeliyiz?
  3. Ekmek neden kabarmaz?
  4. Ekmek bıçağı nasıl olmalı?
  5. Ekmek hamuru nasıl dondurulur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo