Bir aşçının mutfağında döküm tava vazgeçilmezdir. Çok yönlü tava yapışmaz bir pişirme yüzeyi sağlar, ısıyı iyi tutar, ocaktan fırına kolayca taşınabilir ve uzun süre dayanıklıdır. Döküm tava hem tatlı, hem de tuzlu tariflerde kullanılsa da, bazı besinler tavanın yüzeyine yapışmaya meyillidir. Bu da temizleme esnasında döküm tavanın özelliklerini kaybetmesine ve performansının düşmesine neden olabilir.
Çoğu durumda, domates, limon suyu ve sirke gibi asidik malzemeleri döküm tavada pişirmekten kaçınmalısınız. Tarifteki asitler demirle reaksiyona girerek sadece tavadaki güzel baharat kaplamasını parçalamakla kalmaz, aynı zamanda yemeğinize metalik bir tat da verir. Bu yüzden asidik yiyecekleri, döküm tavadan uzak tutmanız gerekir.
Döküm demir ısıyı tutma yeteneğiyle ünlü olsa da, birkaç bileşen yüzeyine yapışmaya meyillidir ve bu da dağınık bir temizliğe neden olur. Yumurta gibi yapışkan besinlerden kaçının. Yumurtalar için en ideal pişirme gereci yapışmaz tavadır. Bu yüzden yumurtayı pişirmek için döküm tava kullanılması önerilmez.
Birçok balık ve deniz ürünü türü de döküm tavaya kolayca yapışabilir. Deniz tarağı veya pullu beyaz balık gibi hassas balık ve deniz ürünlerini döküm tavada pişirmekten kaçının, çünkü bu besinler ısıya çok dayanıklı değildir. Bu da pişirme esnasında balık parçalarının tavaya yapışmasına neden olur.
Et haşlama gibi büyük miktarda sıvı içeren tarifleri döküm tavada pişirmekten kaçının. Dökme demirin asıl amacı, mümkün olduğunca kuru kalmasıdır. Çok miktarda sıvı gerektiren tarifleri dökme tavada pişirirseniz, hem yemeğinize metalik bir tat bulaşacak, hem de tavanın yüzeyi zarar görecektir.
Artan yemekleri asla döküm tavalarda saklamayın. Bunun yerine yiyecekleri tepkimeye girmeyen bir saklama kabına aktarın. Dökme demirle yemek pişirmeyi seviyorsanız ancak malzemelerin tavaya yapışmasıyla sık sık mücadele ediyorsanız, emaye kaplamalı döküm tavaları tercih edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;