Çürüksüz dişlere sahip olmak, sağlıklı diş etlerine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Genellikle ağrısız olduğundan diş etlerinizde bir sorun olup olmadığını bilemeyebilirsiniz. Ağız sağlığı söz konusu olduğunda, önemli olan dişlerinizin ne kadar düzgün olduğu ya da gülüşünüzün ne kadar parlak olduğu değildir. Hem genel sistemik vücut sağlığınız için hem de dişlerinizin ağızda sizlere hizmet edebilmesi için diş etlerinizi sağlıklı tutmanız gerekir.
Diş eti hastalığı, diş eti çizgisinin altında ve boyunca plak oluştuğunda başlar. Plak, bakterilerle dolu, film benzeri yapışkan bir maddedir. Diş eti ve kemiğe zarar veren enfeksiyonlara neden olarak diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olabilir. Plak ayrıca diş eti hastalığının en erken evresi olan diş eti iltihabına (gingivitis) da neden olabilir. Henüz gingivitis evresindeyken dişleri yerinde tutan kemik ve doku etkilenmediği için bu hasar tersine çevrilebilir.
Diş eti hastalığının son aşaması ileri periodontitistir. Bu, dişlerinizi destekleyen liflerin ve kemiğin tahrip olduğu zamandır. Isırmanızı etkileyebilir ve dişlerin çıkarılması gerekebilir. Diş eti hastalıklarında yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır;
Diş eti hastalıkları, doğru adımlar sayesinde önlenebilir.
Diş ipi ve ara yüz fırçası, diş fırçanın ulaşamayacağı plak ve yiyeceklerin temizlenmesine yardımcı olur. Sadece diş fırçalamak ara yüz temizliğini gerçekleştiremeyeceği için diş fırçalamaya ek olarak diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmak gereklidir.
Düzenli olarak kontrole gittiğiniz diş hekiminiz, diş eti hastalığının erken belirtilerini tespit edebilir. Bu şekilde belirtiler daha ciddileşmeden tedavi edilebilir. Diş taşından kurtulmanın tek yolu profesyonel bir temizliktir. Ayrıca fırçalarken veya diş ipi kullanırken kaçırdığınız plaklardan da kurtulabilirsiniz.
Sigaranın diş eti hastalıklarının ilerlemesiyle güçlü bir ilişkisi vardır. Sigara, diş eti kanamasını baskılayarak var olan hastalığın semptom göstermeden daha sinsi ilerlemesine yol açabildiği için diş eti iltihabı hasta tarafından fark edilmeyebilir. Sigara, bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için diş eti enfeksiyonuyla mücadeleyi de zorlaştırmaktadır. Ayrıca sigara içmek, hasar gören diş etlerinizin iyileşmesini zorlaştırır.
Her sabah ve akşam dişlerinizi doğru yöntemle fırçalayın. Bu, dişleriniz ve diş etleriniz arasında sıkışan yiyecek ve plakların çıkarılmasına yardımcı olur. Bakteri barındırabileceğinden dilinizi de fırçalayın. Diş fırçasının orta sertlikte kıllara sahip olmasına dikkat edin. Sert kıllı fırça kullanmayın. Plak kaldırma etkinliğinin daha fazla olduğu kanıtlanan (şarjlı) diş fırçaları manuel fırçalara alternatif olarak kullanılabilir.
Diş macununa gelince, mağaza rafları diş eti iltihabını azalttığını, nefesi tazelediğini ve dişleri beyazlattığını iddia eden markalarla dolu. Diş çürüğünü engellemek adına mutlaka florür içeren diş macunlarını tercih edin. Diş eti iltihabınızın tedavisine destek olması adına ise klorheksidin içerikli diş macunları tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Tedavi edici gargaralar, plağın azaltılmasına, diş eti iltihabının önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olabilir. Gargara, plağı tek başına uzaklaştıramayacağı için mutlaka diş fırçalamaya ek olarak kullanılmalıdır.
Şunlara da göz atın;