Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçinedir. İsmi ise geleneksel olarak üretilen Sakız Adası'ndan gelmektedir. Yemek ve tatlıların içerisinde kullanılan damla sakızı, Türk ve Yunan mutfaklarında ilaç yapımında da kullanılır. Aslında bu sakız sıvıdır, ancak kurutularak sert ve dağılgan bir kıvama getirilir. Peki, damla sakızının faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte, damla sakızı faydaları ve damla sakızlı tatlılar:
Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan muhallebinin en sevilen çeşitlerinden biri sakızlı muhallebidir. Hazırlaması 10, pişirmesi ise 15 dakikadır. Yapımında süt, un ve sakız kullanılır.
Klasik sütlacı damla sakızı ile tatlandırmak isteyenler için de bir tarifimiz var. Ortalama 25-30 dakika da hazırlanan damla sakızlı sütlaç, özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi gereken besinlerden biridir.
Çay saatlerinde ve misafir ağırlarken sunabileceğiniz damla sakızlı kurabiye, damla sakızının macunundan yapılır. Ağızda dağılan yumuşak bir kıvamı vardır. Verilen ölçülerden ortalama 25 adet kurabiye hazırlanmaktadır.
Son zamanların popüler dondurma çeşitlerinden biri de sakızlı dondurmadır. Dondurma yapımında süt, şeker, damla sakızı ve sahlep kullanılır. Tatlandırmak için hindistan cevizi ve frenk üzümü kullanabilirsiniz.
Cheesecake'in birçok farklı çeşidi mevcuttur. Yunan mutfağında en çok tercih edilen çeşitlerinden biri ise damla sakızı ile yapılandır. Yapımında yulaflı bisküvi, labne peyniri ve krema kullanılır.
Davet sofralarında veya misafir ağırlarken sunabileceğiniz atıştırmalıklar mı arıyorsunuz? Vanilya, un, hindistan cevizi ve damla sakızı ile hazırlanan kartopları tam size göre. Üstelik çubuk batırarak servis edebilirsiniz.
Un, süt ve şeker ile hazırlanan muhallebi, koyu bir kıvama getirilir. İç kısmı ise ceviz ile doldurulur ve rulo şeklinde sarılır. Damla sakızlı cevizli sarma, özellikle kalabalık sofraların en sevilen lezzetleri arasındadır.
Çay saatleri için yapabileceğiniz farklı bir kek tarifi mi arıyorsunuz? Nefis damla sakızlı kek tam size göre. Mahlep, un ve damla sakızı ile hazırlanan keki, ceviz ve fındık ile lezzetlendirebilirsiniz.
Tavuk göğsünün karamelize edilmiş hali olarak bilinen kazandibi, un, süt ve nişasta ile hazırlanır. Balkan ülkelerinde sık sık tüketilen damla sakızlı kazandibi, hafif ve düşük kalorilidir.
Tost ekmeği, süt ve damla sakızı ile hazırlanan sultan tatlısı, şerbetli bir tatlı tarifidir. Sultan tatlısı; antep fıstığı, böğürtlen, frenk üzümü ve dondurma ile birlikte sunulabilir.
Şunlara da göz atın;