Protein, amino asitlerden oluşan temel bir yapı taşıdır. Hücre büyümesi, onarımı ve genel vücut işlevi için hayati öneme sahiptir ve özellikle çocukların, gençlerin ve hamile kadınların büyümesi ve gelişimi için önemlidir. Protein çeşitli yiyeceklerde bulunur ve günlük diyetinize dahil edilmelidir. Protein hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklardan gelir. Hayvansal proteinler arasında et, balık ve yumurta bulunurken, bitkisel proteinler bakliyat, tofu, soya, tempeh, seitan, kuruyemiş, tohum, belirli tahıllar ve bezelye gibi yiyeceklerde bulunur. Bitki bazlı proteinler yalnızca protein açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda lif, vitamin ve mineraller gibi ek besinler de sağlar.
Bitkisel Proteinin Faydaları Nelerdir?
- Antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmek, iltihabı azaltmaya ve kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Fasulye, mercimek ve kuruyemişlerde bulunanlar gibi çoğu bitki bazlı protein, antioksidan özelliklerine katkıda bulunan flavonoidler ve karotenoidler gibi vitaminler ve fitokimyasallarla doludur.
- Zengin lif içeriği nedeniyle bitkisel protein sindirim için de harikadır. Baklagiller ve tam tahıllar gibi besinler, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmeye, faydalı bağırsak bakterilerini desteklemeye ve sindirim bozuklukları riskini azaltmaya yardımcı olabilecek diyet lifi açısından zengindir.
- Bitki bazlı gıdalar, hayvansal ürünlere kıyasla sağlıksız yağlar ve kolesterol açısından daha düşük olma eğilimindedir, bu da onları kalp sağlığını iyileştirmek için harika kılar.
- Kilo vermeye çalışıyorsanız bitki proteinleri de faydalı olabilir. Genellikle hayvansal proteinlerden daha doyurucudurlar, bu da daha az yemenize ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir.
- Hem hayvansal hem de bitkisel proteinler kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olabilir ancak düzenli egzersiz yapmalısınız. Kas büyümesi ve onarımı için gereken tüm temel amino asitleri sağlamak için kinoa, soya ve kenevir tohumu gibi bitkisel proteinli yiyecekler ekleyin.
- Baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar içeren bitki bazlı bir protein diyeti yemek, daha iyi glisemik kontrol ve daha düşük insülin direnci ile ilişkilidir. Ayrıca, genellikle sağlıksız yağlar ve şekerler açısından daha düşüktür ve bu da daha iyi kan şekeri kontrolüne katkıda bulunabilir.
Bitkisel Protein Kaynakları
- Mercimek
- Nohut
- Siyah fasulye
- Kinoa
- Tofu
- Tempeh
- Soya fasulyesi
- Kenevir tohumları
- Chia tohumları
- Badem
- Bezelye
- Yulaf
- Ayçiçeği
- Spirulina
Şunlara da göz atın;
- Protein içeren besinler
- Yüksek proteinli kuruyemişler
- Hayvansal ve bitkisel proteinlerin farkları
- Günde ne kadar protein tüketmeliyiz?
- Protein içeren meyveler