Sonbaharın habercisi olan balkabağı aynı zamanda yeni yılın ve Cadılar Bayramının sembolü haline gelen bal kabağı, kış aylarının en sevilen meyvelerindendir. Kökeni MÖ 3400 yıllarına dayanan bu besinin ana vatanı Amerika'dır. Zamanla Avrupa ülkelerine yayılan bal kabağı, Türkiye'de en çok Sakarya'da yetişir. Çorba, salata ve tatlı tariflerinde yer verilen bu meyve, yüksek miktarda lif içerdiği için diyet listelerinde sık sık yer verilir. Hücreleri yenileyerek sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca bazı kanser türlerine karşı, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
A ve C vitamini bakımından zengin olduğu için, göz sağlığına olumlu etkileri vardır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bal kabağının, kış aylarında haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Şeker değeri düşük olduğu için, diyabet hastaları da ölçülü bir şekilde tüketebilir. İçeriğinde kalsiyum, bakır, fosfor, demir, magnezyum gibi mineraller barındırır. Metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra, kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır. Peki, bal kabağı ile yapılan yemekler nelerdir? Kışın en lezzetlilerinden olan bal kabağı ile sadece klasik tatlısının yanı sıra farklı tarifler de denemek istiyorsanız haydi mutfağa. Biz denedik çok beğendik şimdi sıra sizde.
Yeni yıl sofralarında sunabileceğiniz tarifler arıyorsanız, yılbaşı yemeklerine mutlaka göz atın!
Yılbaşı sofralarının geleneksel tarifi haline gelen kabak tatlısı, haşlama usulüyle hazırlanır. İsteğe göre sade, kaymaklı ve dondurmalı olarak sunulabilir. Yemeye doyamayacağınız kabak tatlısı ile kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.
Bal kabağının vitamin ve minerallerinden yararlanmak için en lezzetli yollardan biri de, çorba yapımında kullanmaktır. Yılbaşı sofralarında nefis bir başlangıç yapmak isteyenler için, nefis bal kabağı çorbasını öneriyoruz.
İtalyan mutfağına özgü bir tatlı olan panna cotta, jelatinle kalınlaştırılmış kremalı bir tatlıdır. Yapımında mevsim meyveleri kullanılır. Yılbaşı sofralarında farklı tatlar denemek istiyorsanız, bal kabaklı panna cottayı deneyebilirsiniz.
Daha önce bahsettiğimiz gibi bal kabağı yalnızca tatlılarda değil, ana yemeklerde de kendine yer bulur. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanan zeytinyağlı bal kabağını diyet listelerine de ekleyebilirsiniz. Porsiyonu, yaklaşık 40 kaloridir.
Zencefil ve bal kabağını hiç birlikte denediniz mi? Ana yemeklerle birlikte servis edilen bal kabağı köftesi hem pratik, hem de hafif. 40 dakika da hazırlanan bal kabağı köftesini notlarınız arasına eklemeyi unutmayın!
Zencefil ve bal kabağını birlikte kullanmayı sevenler için, nefis kabaklı kek tarifini öneriyoruz. Akışkan bir şekilde sunulan bal kabaklı kek, yılbaşı gecesinin ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak! Yapımında doğal meyve kullanıldığı için, şeker değeri düşüktür.
Bal kabağıyla nefis bir salata hazırlamaya ne dersiniz? Sebze ve et yemeklerinin yanına çok yakışan bal kabağı salatasını, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Yılbaşına özel nefis bir pasta yapmak isteyenleri böyle alalım. Bal kabağı püresi, portakal kabuğu ve çikolata ile hazırlanan bal kabaklı rulo pastaları ister küçük porsiyonlar halinde, isterseniz de büyük bir porsiyonda sunabilirsiniz.
Süt, pirinç unu ve bal kabağı ile hazırlanan muhallebi, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Yılbaşı sofralarında klasik muhallebi yerine bal kabağı ile tatlandırılmış bal kabaklı muhallebi tarifini deneyin.
Son yılların en popüler tatlılarından biri olan cheesecake, genellikle limon ve frambuaz gibi çeşitleriyle sunulur. Ancak yılbaşı sofralarına özel olarak bal kabaklı cheesecake tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz.
Bal kabağı, tarçın ve gül suyu ile hazırlanan bal kabağı helvasını çok seveceksiniz! Hafifliği ile çok beğenilen bal kabağı helvasını, videolu anlatımıyla izleyebilir, sevdiğiniz meyvelerle zenginleştirebilirsiniz.
İtalyan mantısı olarak bilinen ravioli, genellikle meyveler eşliğinde sunulur. Yapımında bal kabağı, peynir ve irmik kullanılan ravioli, Avrupa ülkelerinde de sık sık tüketilir. İtalyan usulü bal kabaklı ravioli, yılbaşı sofrasının gözdesi olacak!
Yılbaşı sofralarına özel içinizi ısıtacak bir içecek arıyorsanız, bal kabaklı latte tam size göre. Pumpkin spice latte olarak da bilinen bu içecek, bal kabağı ve farklı baharatlarla hazırlanmaktadır.
Magnolia, son zamanların en sevilen tatlılarından biridir. Okurumuzdan gelen bal kabaklı magnolia, yılbaşı sofralarına özel olarak sunulur. Hafif ve kolay bir tatlı olduğu için, defterinize kaydetmenizi öneriyoruz.
Okurumuzdan gelen bal kabaklı muffin, atıştırmalık sevenler için oldukça idealdir. Farklı baharatlarla zenginleştirilen bak kabaklı muffini, çayla birlikte servis edebilirsiniz.
Bal kabağı, garnitür ve kuşbaşı et ile hazırlanan bu yemek, kalabalık aileler için ideal bir seçim olacak! İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran bal kabağında sebzeli et, metabolizmayı hızlandırdığı için kilo kontrolünde olanlar da tüketebilir.
Yulaf ezmesi ve ezilmiş bal kabağı ile hazırlanan bu besin, düşük kalorilidir. İkramlık olarak servis edilir ve ortalama 50 dakika da hazırlanır. Yılbaşı sofrasında yer verilen bal kabağı topları, yemekten önce veya sonrasında tüketilebilir.
Bal kabağı, havuç, muskat ve tarçın ile hazırlanan bu kek, yılbaşı sofralarının favorisi olacak niteliktedir. Özellikle sıcak içecekler içeceğiniz zaman, misafirlerinize sunabilirsiniz.
Yılbaşında farklı tatlar denemek isteyenler için, bal kabaklı beğendi ile hazırlanan tantuni tarifini sizlere öneriyoruz.
Bal kabağını, pilav yapımında da kullanabilirsiniz. Azerbaycan mutfağında sık sık tüketilen bal kabaklı pilav, Sahrap Soysal'ın tarifiyle sofralarınızı güzelleştirecek.
İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan ravioli, bal kabağı ve lor peyniri ile zenginleştirilir. Hazırladığınız ravioliyi muskatlı krema eşliğinde sunabilirsiniz.
Yılbaşında yemeğin üstüne sunabileceğiniz bir tatlı arıyorsanız, muskat, tarçın, kakule ve zencefil ile hazırlanan bal kabaklı tart tarifini deneyebilirsiniz.
İç harcı bal kabağı ve kestane ile doldurulan el açması börek, yılbaşında aperatif tatlara yer vermek isteyenler için idealdir.
Lübnan ve Türk mutfağının favorisi olan humus, yemeklerin yanında en çok tercih edilen mezelerden biridir. Bu kez humusu bal kabağı ve mantar ile zenginleştirerek yeni tatlar deneyebilirsiniz.
Bal kabağı, sarımsak ve tavuk suyu ile hazırlanan bu makarna, rendelenmiş parmesan peyniri ve maydanoz ile zenginleştirilir. İsteğe göre üzerine nohut ve bal kabağı ekleyebilirsiniz.
Süt, un, nişasta, şeker ve bal kabağı ile hazırlanan bu puding, hafifliği ile çok seveceğiniz tatlılardan biridir. Hazırlaması 15, pişirmesi ise yaklaşık 30 dakika olan bu tatlıyı, kış aylarında sofralarınıza misafir edebilirsiniz.
Yeşil kabak yerine bal kabağı kullanarak nefis bir mücver hazırlamaya ne dersiniz? Yumurta, lor peyniri, dereotu, zeytinyağı ve un karışımından hazırlanan mücveri, fırında pişirdikten sonra yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.
Soğan, zeytinyağı ve bal kabağı ile hazırlanan bu kavurma, öğle menülerinde tercih edilir. Düşük kalorisi ile diyet listelerine eklenebilir. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir.
Bal kabağını hamur işi tariflerde kullanmak istiyorsanız, sizi böyle alalım. Krema, şeker, bal kabağı, tarçın ve yenibahar ile hazırlanan çöreği rulo şeklinde sarıp fırına atabilirsiniz. Üzerine tahin gezdirmeyi unutmayın.
Bal kabağı, havuç, patates, sarımsak ve krema ile hazırlanan bu çorbayı, mantar dilimleri ile birlikte servis edebilirsiniz. Kıvamını pürüzsüzleştirmek için, blenderdan geçirebilirsiniz.
İncecik açılan hamurun yağlanması ve bal kabaklı iç harçla doldurulmasıyla hazırlanan Arnavut böreği, ortalama 40 dakikada pişirilir ve sıcak sıcak servis edilir.
Bal kabağı, kestane, havuç, tavuk göğsü ve zeytinyağı ile hazırlanan bu çorba, hem besleyici, hem de doyurucudur. Üzeri kabak çekirdeği ve kestane ile zenginleştirilir.
Bal kabağı, patates, marul ve fesleğen ile hazırlanan bu salata, Sevgili Elif Edes'in sevilen tariflerinden biridir. Zeytinyağı ve sirkeli sos ile zenginleştirilir.
Rendelenmiş bal kabağının zeytinyağında kavrulmasıyla hazırlanan bu meze, yılbaşı sofralarına çok yakışacak tariflerden biridir. Yoğurt, mayonez ve sarımsak ile karıştırarak sunabilirsiniz.
Bal kabağı, avokado, kırmızı fasulye, yulaf unu ve soğan ile hazırlanan vegan burger, adından anlaşılacağı üzere vegan ve vejetaryen menülerine uygundur. Garnitürlerle süsleyebilirsiniz.
Bal kabağı, biberiye, zeytinyağı ve baharatlarla hazırlanan bu tarif, yemeklerin yanında sunabileceğiniz eşlikçilerden biridir.
Hem şık görünümü, hem de lezzetiyle aklınızı başınızdan alacak bir önerimiz var. Beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımıyla doldurulan bal kabağını, kabak çekirdeği ile birlikte sunabilirsiniz.
Türk mutfağında çok sevilen humus mezesini, bu kez bal kabağı ile hazırlamaya ne dersiniz? Tahin, nohut ve bal kabağı püresi ile hazırlanan humusu, yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Bal kabağı püresi, penne makarna ve krema ile hazırlanan bu tarif, klasik tatlardan sıkılanların favorisi olacak niteliktedir. Üzerine parmesan veya kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz.
Ispanak, ceviz, bal kabağı ve sos ile hazırlanan bu salata, düşük kalorisi ile diyet listelerine ekleyebileceğiniz tariflerden biridir. Sevdiğiniz sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
Bal kabağı, un, süt, şeker, tarçın ve zencefil ile hazırlanan pankeki, sabah kahvaltılarında sunabilirsiniz. Ortalama 20 dakikada hazırlanan bu tarifi, sevdiğiniz soslarla zenginleştirebilirsiniz.
Şef Başak Öngel
Şunlara da göz atın;