Vücuttaki kan ve sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasını sağlayan B12 vitamini, tüm hücrelerde DNA'nın yapılmasına da yardımcı olur. Bireyleri zayıf ve yorgun kılan megaloblastik anemiyi önlemeyi de sağlar. Vücuttaki B12 vitamini eksikliği, nörolojik sorunlara yol açabilir. Vücut 4 yıl boyunca yeterli olabilecek derece de B12 depolayabilir, fazla kısmı ise idrar yolu ile dışarı atar. Peki, B12 vitamini hangi besinlerde bulunur? B12 vitamini eksikliğine ne olur? B12 vitamininin faydaları nelerdir?
B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
B12 vitamini çok çeşitli hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Bununla birlikte bazı takviye edici yiyeceklerde de bulunabilir. B12 vitamini bakımından en iyi kaynaklar ise istiridye ve sığır karaciğeridir. Bunun yanı sıra et, balık, süt ve süt ürünleri, kümes hayvanları, yumurta, mayalar ve bazı kahvaltılık gevrekler de B12 vitamini içerir. Bazı besinlerin içerisine de bu vitamin takviye edilebilir. Besinlerin içerisinde B12 vitamini olup olmadığını anlamak için, etiket kısmı okunmalıdır.
B12 Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?
Yeteri Kadar B12 Alıyor Muyuz?
Çoğu insan ihtiyaç duyduğu B12 vitaminini yediği besinlerden alır. Midesinde yeterli miktarda hidroklorik asit bulunmayan yaşlı yetişkinlerde ise B12 vitamini emilemez. 50 yaşını aşan kişiler B12 vitaminini takviye edilmiş gıdalardan veya besin takviyelerinden alabilir. Pernisiyöz anemisi olan bireylerde B12 vitaminini emebilen intrinsik faktör bulunmaktadır. Bu durumda doktorlar oral yoluyla yüksek B12 dozları ya da B12 vitamin iğneleri verebilir. Kilo kaybı için cerrahi müdahale geçirmiş kişiler, Crohn ya da çölyak hastası olan kişilerde de B12 vitamin emilimi azalır. Yalnızca hayvansal gıdalar B12 içerdiği için, vegan ve vejetaryenlerin B12 takviyelerine ihtiyacı vardır.
B12 Vitaminin Faydaları Nelerdir?
Şunlara da göz atın;