1 Aralık Ulusal Kırmızı Elma Yeme Günü herkesi kırmızı elma yemeye teşvik etmek için oluşmuş bir gündür. İngilizce ’de bir atasözünde elma yemek ile ilgili “günde bir elma doktoru hayatınızdan uzak tutar” denir. Elmanın faydalarını tekrar hatırlama, tüketimini arttırmak için 1 Aralık günü kırmızı elma yemek günü olarak belirlenmiştir.
En klasik yöntem olarak yıkanmış elmayı ısırarak tüketebilirsiniz. Ulusal Kırmızı Elma Yemek Günü'nü kutlamanın pek çok yolu var. Yılın bu zamanında her çeşit elma bol miktarda bulunur. Kırmızı elmalarınızı fıstık ezmesi, tarçın ya da kuruyemişler ile eşleştirebilirsiniz. Elmalı tariflerinizi elma yeme gününde hazırlayabilirsiniz.
Elma, popüler ve son derece sağlıklı bir meyvedir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan bu meyve, en çok tüketilen meyvelerin başında gelir. Özellikle cildi güzelleştirmesiyle bilinen elma, haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Orta boy bir elma yaklaşık 1,5 su bardağı meyveye eşittir. Günde 2000 kalori ile beslenen bir bireye günlük 1 su bardağı meyve yemesi önerilir. Bir orta boy elmada aşağıdaki gibi besin değerleri bulunur;
Önerilen Günlük Alım = RDI
Kalori: 95
Karbonhidrat: 25 gram
Lif: 4 gram
C Vitamini: RDI’nin %14'ü
Potasyum: RDI'nin %6'sı
K Vitamini: RDI'nin %5'i
Dahası, aynı porsiyon manganez, bakır ve A, E, B1, B2 ve B6 vitaminleri için günlük ihtiyacınızın %2-4'ünü sağlar.
Elmalar ayrıca zengin bir polifenol kaynağıdır. Beslenme etiketleri bu bitki bileşiklerini listelemese de, sağlık yararlarının çoğundan muhtemelen sorumludurlar.
Elmalar, lif ve su bakımından yüksektir. Elma aynı zamanda tok hissettiren bir meyvedir. Bir araştırma yemekten önce elma yiyen insanların elma püresi, elma suyu ya da hiç elma ürünü tüketmeyenlere göre daha tok hissettiklerini kanıtladı. Aynı çalışmada yemeğe elma dilimi yiyerek başlayanların yemeğin devamında 200 kalori daha az gıda tükettiklerini gösterdi.
Ayrıca elma içerisinde bulunan bazı bileşikler kilo kaybına teşvik edebilir. Obez farelerde yapılan bir araştırma, öğütülmüş elma ve elma suyu konsantresi takviyesi verilenlerin kontrol grubuna göre daha fazla kilo verdiğini ve "kötü" LDL kolesterol, trigliserit ve toplam kolesterol düzeylerinin daha düşük olduğunu buldu.
Elmalar daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Bunun bir nedeni, elmaların kan kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilecek türden çözünür lif içermesi olabilir. Ayrıca antioksidan etkileri olan polifenoller içerirler. Bunların çoğu kabuğunda yoğunlaşmıştır.
Günde bir elma yemenin etkilerini kolesterolü düşürdüğü bilinen bir ilaç sınıfı olan statin almakla karşılaştıran bir başka çalışma, elmaların kalp hastalığından ölümleri azaltmada neredeyse ilaçlar kadar etkili olacağı sonucuna vardı.
Büyük bir çalışmada, günde bir elma yemek, hiç elma yememeye kıyasla tip 2 diyabet riskinin %28 daha düşük olmasıyla ba��lantılıydı. Haftada sadece birkaç elma yemek bile benzer şekilde koruyucu bir etkiye sahiptir.
Elmalardaki polifenollerin pankreasınızdaki beta hücrelerinde doku hasarını önlemeye yardımcı olması mümkündür. Beta hücreleri vücudunuzda insülin üretir ve genellikle tip 2 diyabetli kişilerde hasar görür. Onarılmasında yardımcı olur.
Elmalar, prebiyotik görevi gören bir lif türü olan pektin içerir. Bu, bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri beslediği anlamına gelir. İnce bağırsağınız sindirim sırasında lifi emmez. Bunun yerine, iyi bakterilerin büyümesini destekleyebileceği kolonunuza gider. Ayrıca vücudunuzda dolaşan diğer yararlı bileşiklere dönüşür. Yeni araştırmalar, elmanın obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığına karşı bazı koruyucu etkilerinin ardındaki nedenin bu olabileceğini düşündürmektedir.
Test tüpü çalışmaları, elmalardaki bitki bileşikleri ile daha düşük kanser riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Ek olarak, kadınlarda yapılan bir çalışma, elma yemenin kanserden daha düşük ölüm oranlarıyla bağlantılı olduğunu bildirdi.
Antioksidan bakımından zengin elmalar, akciğerlerinizi oksidatif hasardan korumaya yardımcı olabilir.
68.000'den fazla kadında yapılan büyük bir araştırma, en çok elma yiyenlerin en düşük astım riskine sahip olduğunu buldu. Günde yaklaşık %15 elma yemek, bu durum için %10 daha düşük riskle bağlantılıydı.
Elma kabuğu, bağışıklık sistemini düzenlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoid kersetin içerir. Bunlar astımı ve alerjik reaksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.
Meyve yemek, kemik sağlığının bir göstergesi olan daha yüksek kemik yoğunluğu ile bağlantılıdır. Araştırmacılar, meyvelerdeki antioksidan ve anti-inflamatuar bileşiklerin kemik yoğunluğunu ve gücünü artırmaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Bazı araştırmalar, elmaların özellikle kemik sağlığını olumlu yönde etkileyebileceğini gösteriyor.
Bazı ilaçlar mide zarlarınıza zarar verebilir. Yapılan bir araştırma sonucunda elma özütünün mide yaralanmalarına karşı koruduğu bulundu.
Çoğu araştırma elma kabuğu ve etine odaklanır. Elma suyunun yaşa bağlı hafıza güçlüğüne faydası olabilir. Elma suyu, yaşla birlikte azalabilen bir nörotransmitter olan asetilkolinin korunmasına yardımcı olabilir. Düşük asetilkolin seviyeleri Alzheimer hastalığı ile bağlantılıdır. Bununla birlikte, bütün elmalar, elma suyuyla aynı bileşikleri içerir. Sağlığınız için meyvenizi bütün olarak tüketmek her zaman daha sağlıklı bir tercihtir. bütün bir meyve tükettiğinizde posa, lif, su ve sağlıksal bütün faydaları aynı anda alabilirsiniz.
Meyve yerken şuna dikkat etmeyi unutmayın. Meyveler oldukça sağlıklı gıdalar, içerisinde yüksek miktarda doğal şeker bulunduruyor. Şekerden dolayı porsiyon kontrollü tüketmeye dikkat edin.