Asla Karbonatla Temizlememeniz Gereken 7 Yer

Karbonat, temizlik konusunda hemen her yerde kullanılır. Ancak bazı alanlarda kullanımı ciddi zararlara yol açabilir. İşte, asla karbonatla temizlememeniz gereken 7 yer:
Asla Karbonatla Temizlememeniz Gereken 7 Yer
15 Aralık 2023, 15:47

Karbonat, hem yemeklerde, hem de temizlikte kullanılan bir malzemedir. Doğal temizlik ürünleri kullanmak isteyenlerin favorisi olan karbonat, kireci söker ve temizlendiği alanı parlatır. Ancak bazı alanlarda karbonat kullanılması, araç gereçlerin ömrünün kısalmasına veya bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden karbonat, bazı alanlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. 

Karbonatla Temizlenmemesi Gereken Yerler

  1. Mermer Tezgah

mermer tezgah

Karbonat, pütürlü yapısıyla kirleri kolayca söker. Ancak mermer yüzeyler için bu durum geçerli değildir. Özellikle mermer üzerinde uzun süre tutulan karbonat, aşındırıcı bir etki yaratır. Bu da mermerin çizilmesine, lekelenmesine ve ömrünün kısalmasına neden olur.

Bakınız; Mutfak tezgahı nasıl temizlenir?

  1. Ahşap Mobilyalar

ahşap mobilya

Karbonatın aşındırıcı etkisi, ahşap mobilyalarda daha fazla görülür. Ahşap dolap, pencere, kapı gibi eşyalarda kullanılan karbonat, cilanın aşınmasına yol açar. 

Bakınız; Ahşap mobilyalardaki küf nasıl temizlenir?

  1. Alüminyum Gereçler

alüminyum gereçler

Alüminyum tava, tencere, çaydanlık gibi eşyalar, karbonatla temizlenmemelidir. Çünkü karbonatla bir araya gelen alüminyum, tepkimeye girebilir ve oksitlenmeye yol açar. Bu da mutfak gereçlerinizi kısa bir süre sonra kullanılamaz hale getirir. 

Bakınız; Alüminyum yüzeyler nasıl temizlenir?

  1. Ütü Tabanı

ütü tabanı

Karbonat, kireç sökücü olarak da birçok alanda kullanılır. Ancak ütünün altındaki lekeler ve kireç için kullanılmamalıdır. Ütü temizliği için önerilen karbonatlı su macunu, lekelerden kurtulmanızı sağlar. Ancak aşındırıcı etkisiyle ütü tabanında çizikler oluşturur. Ayrıca ütü tabanında bulunan buhar deliklerinin de tıkanmasına yol açar. Bu deliklerin tıkanması ise, bir süre sonra ütünün bozulmasına yol açar.

Bakınız; Ütü kireci nasıl temizlenir?

  1. Fayans Dolgusu

fayans dolgusu

Fayans aralarında bulunan dolgu malzemeleri, kir ve toz sebebiyle kararır. Karbonatlı su macunu, fayans dolgusunu beyazlatmak için kullanılsa da, aslında bu dolguyu zamanla aşındırır. Bu yüzden daha farklı yöntemler denemeniz gerekebilir. 

Bakınız; Fayans araları nasıl temizlenir?

  1. Gümüş Eşyalar

gümüş eşyalar

Gümüş eşyalar, ne yazık ki bir süre sonra kararmaya başlar. Ancak gümüşler, karbonattan uzak tutulmalıdır. Çünkü uzun süre birbirleri ile temas ederlerse, tepkimeye girebilir. Karbonat ilk başta gümüşleri parlatsa da, uzun süreli kullanımlarda bu eşyaların daha çabuk kararmasına neden olur. 

Bakınız; Kararan gümüşler nasıl parlatılır?

  1. Altın Kaplamalı Eşyalar

altın kaplamalı eşyalar

Gümüşte yaşanan durum, altın kaplamalı eşyalar için de geçerlidir. Karbonat, altın kaplamalı eşyalarda tahribatlara sebep olur ve bu kaplamalar zamanla çizilmeye ve sökülmeye başlar. Bu yüzden altın kaplamalı eşyalar, hassas ve nazik yöntemlerle temizlenmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Asla sirkeyle temizlememeniz gereken yerler
  2. Asla suyla temizlememeniz gereken yerler
  3. Asla bulaşık sabunuyla temizlememeniz gereken yerler
  4. Aslında hiçbir işe yaramayan temizlik tüyoları
  5. Mutfakta her gün temizlemeniz gereken yerler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo