Ahtapot, sekiz kollu, yumuşak gövdeli, omurgasızlar içinde en zeki hayvanlar arasındadır. Kabul görmüş yaklaşık 300 türü vardır. Ahtapotlar, okyanusların farklı katmanlarında yaşar. Kafadan bacaklılar olarak sınıflandırılan ahtapotlar, Türkiye'de ve dünyada talebi artan deniz canlıları arasındadır. Pasifik Okyanusu'nda ve Hint Okyanusu'nda ahtapotlara sık sık rastlanır.
Ahtapot, dünyanın hemen her yerinde tüketilebilen bir besindir. Özellikle Akdeniz ülkelerinde daha fazla tüketilir. İtalya ve İspanya mutfağında ahtapot tüketimi oldukça fazladır. Bazı ülkelerde canlı olarak satışa sunulur. Ülkemizde ise balıkçılarda ve büyük marketlerde satılan bir üründür. Özellikle Akdeniz kıyılarında tüketilir. Ancak ülkemizde canlı olarak satışı yapılmamaktadır.
Ahtapot, kızartma, ızgara ve haşlama usulüyle pişirilir. Küçük ahtapotlar 15-20 dk, büyük ahtapotlar ise ortalama 30 dakika haşlanır. Çok fazla pişirildiğinde eti lastik gibi olur ve sertleşir. Tavada kızartmak için tavaya zeytinyağı eklenir. Arkalı önlü olacak şekilde kızartılır. Ahtapotun kafa kısmı dilimlenerek tüketilir.
Ahtapot, tüketilmeden önce temizlenmesi gereken bir besindir. Temizleme işlemi için sirkeli suda haşlamak gerekir. Ayrıca dokunaçları da mutlaka temizlenmeli, temizlenmeyecekse ızgarada pişirilmelidir. Ahtapotun temizlenmesi zahmetli bir süreç olduğu için, balıkçıdan alırken temizlemesini rica edebilirsiniz. Büyük marketlerde satılan ahtapotlar ise temizlenmiş ve yemeye hazır bir hale getirilmiştir.
Ahtapot en çok salata ve meze yapımında kullanılır. Ahtapotla yapabileceğiniz yemekler;
Şunlara da göz atın;