Adaçayı sirkesi, ballıbabagiller familyasından olan adaçayı bitkisinden üretilir. Adaçayının ferah kokusu ve menekşe renkli çiçeklerinden üretilen bu sirke, aslında 13. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Şifalı özellikleriyle tanınan adaçayı sirkesi, ülkemizde çok popüler olmadığı için, marketlerde kolayca bulmak mümkün değildir. Bu yüzden evde kendi sirkenizi hazırlamayı deneyebilirsiniz.
Daha öncede dediğimiz gibi, marketlerde adaçayı sirkesi bulmak pek mümkün değildir. Ancak aktarlarda, organik ürünler satan pazarlarda, adaçayının yaygın olduğu köy pazarlarında ve büyük şarküterilerde bulabilirsiniz. Ayrıca güvenilir online satış sitelerinden temin etmek de mümkündür. Adaçayı sirkesini internetten sipariş etmeden önce organik olup olmadığını ve yorumlarını kontrol etmeyi unutmayın.
Sirke yapımında adaçayı bitkisinin taze çiçekleri kullanılır. Doğadan toplanılan veya temin edilen bu çiçeklerin menekşe renginde olması önemlidir. Adaçayı sirkesi yapımında su yerine elma sirkesi kullanılır. Geniş bir kaba alınan elma sirkesinin üzerine taze adaçayı çiçekleri eklenir. Bu şekilde dinlenmeye bırakılır. Diğer sirkelerin aksine adaçayı sirkesi güneş alan bir ortamda bekletilmelidir. Ancak ağzının kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Yeterli zamanda bekletilen sirke, güzelce süzülür ve cam kavanozlara aktarılır. Kavanozların kapağı kapatılarak serin bir yerde saklanabilir.
Adaçayının menekşe rengindeki çiçekleri, genellikle Mayıs ayında açmaya başlar. Bu dönemde toplamak daha uygun olacaktır.
Adaçayı sirkesi, ne yazık ki mutfakta kullanılmaz. Hem tadı, hem de yoğunluğu mutfak kullanımına pek uygun değildir. Bu yüzden cilt üzerine uygulanır. Özellikle ağrılı bölgelere masaj yapılarak uygulanır. Ancak hassas cilde sahip olan kişiler, adaçayı sirkesini cildine uygulamadan önce mutlaka doktora danışmalı veya kolun iç tarafında yama testi yapmalıdır.
Adaçayı sirkesini uyguladıktan sonra ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarma görülüyorsa, bölge bol suyla durulanmalıdır.
Şunlara da göz atın;