Laz Böreği

Laz Böreği
08 Ağustos 2024

İncecik baklava yufkası ile hazırlanan laz böreği, isminden anlaşılacağı gibi Karadeniz yöresine özgü bir yemektir. Yufkaların arası koyu krema veya muhallebi ile doldurulur. Daha sonra kare şeklinde kesilir ve fırında pişirilir. Laz böreği, isteğe göre şerbetle veya pudra şekeri ile tatlandırılabilir. Listedeki malzemeler hazırsa, nefis laz böreği tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Laz Böreği Kaç Kalori?

  • 100 gramlık laz böreği, yaklaşık 240 kaloridir. Yağ ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Börek tarifleri arasında sık sık tercih edilen  avcı böreği ve ev yapımı küt böreği tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 8 Kişi Kaydetti
Laz Böreği için

Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı oda ısısında tereyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yaklaşık 4 .5 su bardağı un

Muhallebisi için: 

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilin
  • 1 adet yumurta sarısı

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Üzeri için:

  • 200 gr tereyağı
Laz Böreği

Nasıl Yapılır

  1. Laz böreği hamuru için öncelikle derin bir kabın içine yumurta, yoğurt, sıvı yağ, su, sirke, oda sıcaklığında tereyağı ve tuzu ekleyin. Karıştırarak homojen bir karışım elde edin.
  2. Karışıma yavaş yavaş un ekleyin ve hamuru yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamuru 10-15 dakika dinlendirin.
  3. Dinlenmiş hamuru 18 eşit parçaya ayırın.
  4. Muhallebisi için sütü bir tencereye alın, üzerine toz şekeri ekleyin ve karıştırarak ısıtın.
  5. Nişasta ve unu az miktarda süt ile açarak karıştırın. Bu karışımı ısınan süte ekleyin ve sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
  6. Muhallebi koyulaştığında ocaktan alın, vanilini ve yumurta sarısını ekleyin. Karıştırarak soğumaya bırakın.
  7. Şerbeti hazırlamak için toz şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Şekerli su şurup kıvamına geldiğinde birkaç damla limon suyu ekleyin ve şerbetin soğumasını bekleyin.
  8. Hamuru açmak için tezgaha nişasta serpiştirin. Hamur bezelerini incecik olacak şekilde açın.
  9. Yağladığınız fırın kabına ilk yufkayı yerleştirin ve kenarlarının dışarı taşmasına izin verin. Bu ilk yufkayı eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımıyla fırça yardımıyla yağlayın.
  10. Toplam 17 yufka katını, her bir katı yağlayarak fırın kabınıza düzenli bir şekilde yerleştirin.
  11. Hazırladığınız muhallebiyi yufkaların üzerine dökün. İlk katın taşan kenarlarını içe doğru katlayın.
  12. Üzerine son yufkayı da ekleyin ve son kez yağlayın ve böreği dilimleyin.
  13. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında, böreğin üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
  14. Fırından çıkan laz böreğinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra, önceden soğutulmuş şerbeti üzerine gezdirin.
  15. Laz böreği servise hazır, dilerseniz üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
Servis Önerisi
  • Yanında bir top vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.
  • Üzerine kavrulmuş fındık veya ceviz serpiştirebilirsiniz.
  • Üzerine hafif kakao serpebilirsiniz.
  • Yanında bir fincan taze demlenmiş çay ile servis edebilirsiniz.
  • Dilerseniz üzerini toz Antep fıstığıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Krema karışımının kıvamı, ne çok koyu ne de çok sıvı olmalıdır. İyi bir kıvam, tatlının yapışmasını ve dağılmasını önler. Kremayı karıştırırken kıvamının pürüzsüz olduğundan emin olunmalıdır.
  • Yufka katmanlarını aşırı kalın yapmamaya özen gösterin. 6-8 kat yufka, yeterli katmanlılık sağlar.
  • Yufkaların arasına sürülen tereyağının yeterli miktarda sürün. Tereyağı tatlının lezzetini artırır ve yufkaların gevrek olmasına yardımcı olur.
  • Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra tamamen soğumasını bekleyin. Sıcak servis edildiğinde kreması çok akışkan olabilir. Tatlı soğudukça kıvamı oturur ve dilimlenmesi kolaylaşır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo