Krep, Fransız mutfağından dünyaya yayılmıştır. Dünyanın farklı ülkelerinde, farklı isimlerle anılan bu yemek, genellikle kahvaltılarda tercih edilir. Ülkemizde akıtma, cızlama, cızlak gibi isimlerle bilinen krep, tatlı veya tuzlu bir şekilde sunulabilir. Ortalama 30 dakikada gibi kısa bir sürede hazırlanarak sofralardaki yerini alır. Un, yumurta, yağ, süt ve tuz karışımından oluşan krep, pürüzsüz kıvama gelince yapışmaz tavada pişirilir.
Krep, Fransız kültüründe batıl inançları da sembolize ediyor. Örneğin krep hazırlayan aşçının bir eline bozuk para, diğer eline ise tava veriliyor. Aşçı, krepi yere düşürmeden ters çevirmeyi başarırsa, ailenin başarılı bir yıl geçireceğine inanılıyor.
Fransa'da insanlar Krep Günü'nün havanın geleceği üzerinde de bilgi verdiğini düşünüyor. Eğer 2 Şubat'ta hava yağmurlu olursa, sonraki 40 gün boyunca sağanak yağışın devam edeceğine inanılıyor. Bununla birlikte krep günü güneşli geçerse, gelecek 40 gün boyunca hava koşullarının olumlu olacağı düşünülüyor. Krep Günü, Mum Günü ile özdeşleştiği için hem batıl inançlar yerine getiriliyor, hem de krep yeme günü ritüele dönüşüyor.
Şunlara da göz atın;