Bayrama sayılı günler kala, 'Bayramda ne yemek yapsam?' sorusu herkesin aklında.. Özellikle misafir ağırlayacak kişiler, bayrama günler kala yemek hazırlığı içine girmeye başlıyor. Tam da bu yüzden, bayram sofralarınıza lezzet katacak en geleneksel tarifleri yazımızda derledik. Bayram denildiğinde ilk akla tarifler ile siz de bayram sofralarınızı ziyafete dönüştürebilirsiniz. İşte, 40 nefis bayram yemeği tarifi:
Koyun veya dananın gerdan bölümünden yapılan bu çorba, 'Etsiz yemek yemem.' diyenler için idealdir. Yemeğe sıcak bir başlangıç yapmak istiyorsanız, terbiyeli gerdan çorbası tarifini deneyebilirsiniz.
Bonfile, havuç, patates ve biber ile hazırlanan bayram kebabı, yalnızca 8 malzemeden oluşur. Ana yemek olarak sunulur. İsteğe göre yanında farklı meze çeşitlerine de yer verilebilir.
Özellikle Kurban Bayramının vazgeçilmezi olan kavurma, kuşbaşı doğranmış et ile hazırlanır. Hem kahvaltıda, hem de akşam yemeğinde tüketilebilir.
İç harcı pirinç pilavı ve et sote ile doldurulan patlıcan kapama, ismini görünümünden alan bir yemektir. Kızartılan patlıcanlar, pilavla doldurulduktan sonra dökülmeyecek şekilde kapatılır.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan kuzu külbastı, bayram günlerinin en sevilen yemeklerinden biridir. Porsiyonu, yaklaşık 260 kalori olan kuzu külbastı, çok fazla pişirilmemelidir.
Gaziantep ve Kahramanmaraş sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan et paçası, aslında paça çorbası ismiyle de bilinir. Özellikle gece saatlerinde içilmesiyle bilinir.
Osmanlı mutfağından miras kalan piliç topkapı, tavuk etiyle hazırlanır. Butların iç kısmına üzümlü pilav doldurulur. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Kıyma, yufka ve sos ile hazırlanan nezaket kebabı, ortalama 45-50 dakikada sofralardaki yerini alır. Kebabın sosu, servis esnasında dökülmelidir.
Patlıcan, domates, kabak gibi farklı sebzelerle hazırlanan bu yemek, özellikle vejetaryen ve diyet menüleri için idealdir. Ana yemeğin yanında da sunulabilir. İsteğe göre farklı sebzeler ekleyebilirsiniz.
Domates, köfte ve patates püresi ile hazırlanan Hasanpaşa köftesi, özellikle Ramazan ayında okurlarımız tarafından çok ilgi gören bir tariftir. Şık sunumu ve lezzetiyle bayram sofralarını da zenginleştirir.
Et ve balık yemeklerinin yanına çok yakışan barbunya pilaki, soğuk bir şekilde servis edilir. En sevilen mezelerden biridir. Özellikle kalabalık sofralarda sunulur ve doyurucu bir menü hazırlamanıza yardımcı olur.
Bayram sofralarında böreğe yer vermemek olmaz elbette. Özellikle Trakya mutfağında çok sevilen çarşaf böreğini, damak zevkinize göre kıymalı, peynirli veya patatesli iç harç ile hazırlayabilirsiniz.
Güneydoğu'nun sevilen lezzetlerinden biri olan içli köfteyi, hiç evde hazırlamayı denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, adım adım anlatımıyla içli köfte tarifini defterinize ekleyebilirsiniz.
Türk mutfağının en popüler lezzetleri arasında yer alan Kayseri mantısı, kıymalı iç harç ile hazırlanır. Açılan hamur, bohça şeklinde sarılır. Haşlama usulüyle pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos eşliğinde servis edilir.
Kellede bulunan dil, yanak, beyin gibi etlerin ayrılmasıyla hazırlanır. Et ince ince kıyıldıktan sonra baharatlanır. Tandır ekmeğiyle birlikte sunulur. Limon suyu ve biber turşusu yanına eklenebilir.
Arap mutfağıyla özdeşleşen kepse pilavı, ülkemizde en çok Hatay mutfağında tüketilir. Safran, karanfil, kakule gibi baharatlar kullanılır. Üzerine bir adet bütün tavuk eklenir.
Azerbaycan'ın yöresel lezzetlerinden biri olan şah pilavı, kuru üzüm, kuru kayısı, kestane gibi zengin malzemelerle hazırlanır. Üzeri lavaşlarla kaplanır. Kesilerek servis edilir.
Adından anlaşılacağı üzere Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar uzanan bu yemek, bayram sofralarının vazgeçilmezidir. İsteğe göre güveç kabında pişirilebilir.
Bayram sofralarında en çok tercih edilen böreklerden biri de, su böreğidir. Özellikle misafir ağırlarken sunulan bu börek, beyaz peynirli harç ile doldurulur.
Yufka ile hazırlanan sultan kebabı, garnitür ve kuşbaşı tavuk ile zenginleştirilir. Yapımında beşamel sos da kullanılır. Porsiyonu, yaklaşık 220 kalori değerindedir.
Bayramda zeytinyağlılara yer vermek isteyenler için, biber dolması tarifini öneriyoruz. Dilerseniz, biber dolmasını kıyma, kuş üzümü ve fıstık gibi malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Bayramda etsiz yemekler arayanlar için, nefis mi nefis pırasa yemeğini öneriyoruz. Videolu anlatımıyla zeytinyağlı pırasayı kolayca hazırlayabilirsiniz.
Bayram denildiğinde ilk akla gelen tatlı ise baklavadır. Baklavanın en sevilen çeşidi ise antep fıstığı ile zenginleştirilmiş olandır. Ev yapımı antep fıstıklı baklava tarifini mutlaka defterinize kaydedin.
Samsun ve Rize mutfağında çok sevilen koca karı gerdanı, ceviz veya fındıkla doldurulur. Şerbetle tatlandırılır. Bayram sofralarında baklavadan farklı bir tarif denemek isteyenler için, idealdir.
Gösterişli olmasıyla bilinen padişah yastığı tatlısı, kek ve kremadan oluşur. Kekin ortası krema ile doldurulur. Şerbetle buluşturulduktan sonra 1 gece buzdolabında dinlendirilir ve servis edilir.
Bayramda hem pratik, hem de lezzetli bir tatlı yapmak isteyenlerin tercihidir şekerpare. Ortasına badem veya fındık konulabilir. İsteğe göre harcına kakao ekleyerek farklı bir tat hazırlayabilirsiniz.
Sivas mutfağıyla özdeşleşen bu çorba, fasulye, yarma, nohut ve kuru meyveler ile hazırlanır. Görünümü aşureye benzetilen bu çorba, aslında tatlıdır ve soğuduktan sonra servis edilir.
Bayramda hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak bir tarif arıyorsanız, patlıcan beğendi ve kuzu kuşbaşı ile hazırlanan bu yemeği mutlaka deneyin.
Osmanlı'dan miras kalan harem güveci, arpa şehriye, dana eti, domates, beşamel sos ve kaşar peyniri ile hazırlanır. İsteğe göre toprak güveçlere paylaştırılarak porsiyonluk olarak sunulur.
Kemikli dana etinin havuç, patates ve kereviz ile birlikte pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, pilav eşliğinde sunulur. Kalabalık bayram sofraları için idealdir.
Dana eti, havuç, patates, patlıcan gibi sebzelerle hazırlanan bu yemek, 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Mümkünse, geniş saclarda pişirilmesi önerilir.
Kuru fasulyenin dana eti ile birleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, özellikle Trakya'da bayram sofralarının olmazsa olmazıdır. Pilav ve cacık eşliğinde sunabilirsiniz.
Kuzu kolun arpacık soğan ve defne yaprağı ile pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, isteğe göre domates, biberiye ve sarımsak gibi malzemelerle zenginleştirilebilir.
Dana etinin kızarmış patlıcan ile sarılmasıyla hazırlanan islim kebabı, kürdan kebabı olarak da bilinir. Salçalı sosta pişirilen kebap, salata eşliğinde servis edilir.
Patlıcanın domates, biber, soğan ve sarımsak ile doldurulmasıyla hazırlanan imam bayıldı, sebze bazlı bir yemek hazırlamak isteyenler için idealdir.
Çanak enginar, bezelye ve bakla ile hazırlanan bu yemek, özellikle bayramda etsiz yemek arayanlar için idealdir. Zeytinyağı ve limon eşliğinde sunabilirsiniz.
Yalancı baklava, aslında baklavanın cevizsiz ve fıstıksız versiyonu olarak da bilinir. İnce açılan hamur, şerbet ile buluşturulur. Üzerine antep fıstığı serpiştirilir.
Yumurta, süt, un, irmik ve haşhaş ile hazırlanan revani, bayram sofralarında mutlaka yer vermeniz gereken tatlılardan biridir. Üzerine krem şanti sürebilir veya vanilyalı dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.
Bayram sofralarında içinizi ferahlatacak veya misafir ağırlarken sunulacak soğuk bir içecek arıyorsanız, karavu şerbeti tam size göre. Yalnızca 4 malzemeden oluşan karavu şerbetini, nane yaprakları ile servis edebilirsiniz.
Bayram sofraları, şerbet ile daha da lezzetli olur. Demirhindi, zencefil kökü, kakule, karanfil ve bal ile hazırlanan demirhindi şerbetini bir gece önceden hazırlayarak buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;