Antep Lahmacun

Antep Lahmacun
28 Şubat 2024

Türk mutfağında meşhur lezzeti olan lahmacunu, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Yöresel yemekler arasında çok beğenilen lahmacun; hem kolay yapımı, hem de lezzetiyle adını duyurmayı başaran bir yemektir. Açılmış hamurun üzerine kıyma, soğan, maydanoz, sarımsak ve baharatlar eklenerek hazırlanır. Kökeni Orta Doğu'ya dayanan bu yemek, Ermenistan, Azerbaycan, Lübnan, Suriye ve İsrail'de de tüketilir. İngilizcede zaman zaman 'Türk pizzası' olarak adlandırılır. Taş fırında pişirilmesi gerekir. Lahmacunun ismi, Arapça da 'etli hamur' anlamına gelen lahm bi ajinden türemiştir. 1960'lı yıllardan sonra tüm ülkeye yayılmıştır. Lahmacun, özellikle bol köpüklü bir ayran eşliğinde servis edilir. Nefis iç harcı ve mis gibi kokusuyla hazır lahmacunları aratmayacak bir tarifimiz var. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, ev yapımı Antep lahmacun tarifine başlayabiliriz.

Antep Lahmacun Kaç Kaloridir?

  • Bir adet Antep lahmacun 190 kaloridir. 

Küçük porsiyonlar halinde sunulan fındık lahmacunu da notlarınız arasına ekleyin. Kalabalık sofralarda sunabileceğiniz pratik iftar yemeklerine mutlaka göz atın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 16 Kişi Kaydetti
Antep Lahmacun için

Malzemeler

Hamuru için:

  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Kıymalı harç için:

  • 500 gr yağlı kıyma
  • 2 adet yeşil biber
  • 100 gr kuyruk yağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet domates
  • 4 diş sarımsak
  • Sumak
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Tuz
Antep Lahmacun

Nasıl Yapılır

  1. Hamuru için, 4 su bardağı unu eleyerek bir kaba ekleyin. Üzerine kuru maya, zeytinyağı ve tuz ilave edin.
  2. Karışımın içerisine azar azar ılık su ekleyin ve hamur ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurun.
  3. Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve dinlenmeye bırakın.
  4. Harcı için, kuyruk yağı ve kıyma hariç tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin ve baharatları ekleyin.
  5. Karışımın içerisine ince çekilmiş kuyruk yağı ve kıymayı ekleyerek yoğurun.
  6. Dinlenen hamuru eşit parçalara bölün ve parçaları oklava ile açın.
  7. Açtığınız hamurların üzerine kıymalı harçtan ekleyin ve tüm yüzeyine yayın.
  8. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine lahmacunları dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede lahmacunları kızarıncaya kadar pişirin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Hazırladığınız lahmacunları, acılı ezme, bol yeşillik ve limon ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Hamur yapımında kullandığınız suyun, oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Bu sayede maya daha çabuk çözülecektir.
  • İç harç yapımında kullanılan kıyma ve kuyruk yağı ince çekilmiş olmalıdır.
  • İç harç koyu olursa, yavaş yavaş su ekleyerek kıvamını açabilirsiniz.
  • Pişirme esnasında fırının ızgara ayarı açık olursa, lahmacunlar çıtır çıtır olacaktır.
Yorumlar
avatar
Mervee2233 YORUM 28 Kasım 2023, 11:30
1 kilo kıyma ile kaç tane lahmacun çıkar?
avatar
Lezzet Dergisi YORUM 28 Kasım 2023, 11:39
Merhaba, 1 kg kıymadan yaklaşık 20-25 adet lahmacun çıkar. Lahmacun sayısı, hamurun boyutuna ve harcın yoğunluğuna göre değişiklik gösterir.

Benzer Tarifler

Lezzet Logo