Sultan Lokumu

Sultan Lokumu
09 Haziran 2023

18. yüzyılda Türk mutfaklarında yapılmaya başlanan lokum, 19. yüzyılda Avrupa ülkelerine yayılmıştır. 'Türk keyfi' olarak dünyaya açılan bu lezzetin yapımında birçok malzeme kullanılır. Sultan lokumu ise, Osmanlı mutfaklarından günümüze kadar ulaşmayı başaran önemli tatlardan biridir. Eski zamanlarda bayram ziyaretlerinde ve konuk ağırlarken sunulduğu için geleneksel bir tarif haline gelmiştir. Şeker değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Malzemeler hazırsa, ev yapımı sultan lokumu tarifine başlayabiliriz.

Ev yapımı sütlü tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, özel günlerde sunabileceğiniz hafif ve pratik mozaik pasta tarifine göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri not etmeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Sultan Lokumu için

Malzemeler

  • 1 paket şekerli vanilin
  • 200 gr tereyağı
  • 2 su bardağı+1 yemek kaşığı un
  • 1 litre süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Ceviz içi
  • Hindistan cevizi
  • Kürdan
Sultan Lokumu

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle tereyağını eritip unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun. Toz şekeri ilave edip biraz daha kavurun.
  2. Üzerine sütü azar azar ekleyerek karıştırın. Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam edin.
  3. Şekerli vanilini de ilave edip 8-10 dakika mikserle çırpın. Buzdolabına alıp iyice soğumasını bekleyin.
  4. Bu esnada kullanacağınız cevizleri ufalayın ve ayrı bir kaba alın. Cevizlerin üzerine tarçın dökün ve karıştırın.
  5. Katılaşan karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar alın ve ortasına tarçınla karıştırdığınız ceviz içini ilave edip kapatın. Elinizde yuvarlayın.
  6. Üzerini bol Hindistan cevizine bulayın. Tüm malzemeyi aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız lokumların ortasına kürdan batırın.
  7. Sultan lokumunun üzerinde ev yapımı çikolata sosunu gezdirerek lezzetini arttırabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sultan Lokumunun Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Kıvamını tutturabilmek için, unu mutlaka eleyin. Çok sulu olursa azar azar un ilave edebilirsiniz.
  2. Toz şekerlerini kavururken dibinin tutmamasına dikkat edin. 
  3. Vaktiniz varsa pişen karışımı buzdolabında 2 saat dinlendirin. Bu sayede daha kolay bir şekilde doldurabilirsiniz.
  4. Dilerseniz içerisine ceviz yerine küçük meyve parçaları da ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Sultan Lokumu Kaç Kaloridir?

  1. Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon sultan lokumu, yaklaşık 350 kaloridir. Orta boyutlarda hazırlanan bir adet lokum ise, ortalama 30 kaloridir. Kilo ve şeker kontrolünde olanların dikkatli tüketmesi önerilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo