Karamelli Fırın Sütlaç

Karamelli Fırın Sütlaç
22 Mart 2025

Karamelli Fırın Sütlaç Tarifi: klasik sütlacın yanık karamel ile buluştuğu, hafif dumanlı aromasıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakan enfes bir tatlıdır. Karamelin yoğun lezzeti, sütlacın kremsi dokusuyla dengelenerek ortaya hem nostaljik hem de sofistike bir tat çıkarır. İşte Karamelli Fırın Sütlaç yapılışı, tarifi ve malzemeleri:

Meyveli Sütlaç tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Karamelli Fırın Sütlaç kaç kaloridir?

Bir porsiyon Karamelli Fırın Sütlaç 300 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Karamelli Fırın Sütlaç için

Malzemeler

Sütlaç İçin:

  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı pirinç 
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 paket vanilin

Karamel İçin:

  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı su
Karamelli Fırın Sütlaç

Nasıl Yapılır

  1. Şekeri geniş bir tavaya alın ve kısık ateşte erimeye bırakın.
  2. Şeker tamamen eriyip koyu kehribar rengini alınca 2 yemek kaşığı su ekleyin. Hızlıca karıştırıp ocaktan alın.
  3. Karameli fırın kaselerinin tabanına dökün ve yayılmasını sağlayın.
  4. Pirinci yıkayıp süzün ve su ile birlikte bir tencereye alın.
  5. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
  6. Sütü ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın.
  7. Şekeri ekleyin, karıştırın.
  8. Nişastayı 1 çay bardağı sütle açın ve karışıma yavaşça ekleyin. Sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
  9. Vanilini ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
  10. Hazırladığınız sütlaç karışımını karamelli kaselere dökün.
  11. Kaseleri içi sıcak su dolu bir fırın tepsisine dizin.
  12. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının üst rafında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
  13. Fırından çıkan sütlaçları oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Sütlacı fırından çıkardıktan sonra tamamen soğutup üzerini ince çekilmiş fındık, ceviz veya file bademle süsleyebilirsiniz.
  • Hafif bir tazelik eklemek için karamelize muz, nar taneleri veya frambuaz ile süsleyebilirsiniz.
  • Sıcak yaz günlerinde karamelli fırın sütlacınızı yanına bir top vanilyalı dondurma ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Sütlacı fırın kaselerinde pişirmek yerine karamelli sütlacı ters çevirerek kalıp halinde tabakta sunabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Karamel yaparken şekerin orta ateşte kontrollü şekilde erimesine dikkat edin. Çok fazla bekletirseniz yanık acı bir tat oluşur.
  • Sütlacı yaparken pirinçlerin iyice yumuşadığından emin olun, aksi halde kıvamı istenilen pürüzsüzlükte olmaz.
  • Fırında üzerinin güzelce kızarması ve pürüzsüz bir doku oluşması için kaseleri derin bir fırın tepsisine koyup, içine sıcak su ekleyerek pişirin. Böylece sütlaç sertleşmez, tam kıvamında olur.
  • Eğer sıcak karamelin üzerine birden sütlacı dökerseniz karamel sertleşebilir. O yüzden sütlacı dökerken yavaş ve kontrollü olmalısınız.
  • Karamelli sütlacınızı fırınladıktan sonra en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirirseniz kıvamı daha güzel olur ve karameli tam olarak çözünebilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo