Karamelize Ayva Tatlısı

Karamelize Ayva Tatlısı
14 Ağustos 2024

Rengi ve dokusuyla işte karşınızda karamelize ayva tatlısı. Ayva, toz şeker, karanfil, şeker ve ayva suyu ile hazırlanan bu tatlı, hem şık görünümü, hem de lezzetiyle favoriniz olacak niteliktedir. Malzemeler hazırsa, karamelize ayva tatlısı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Karamelize Ayva Tatlısı için

Malzemeler

  • 2 adet ayva
  • 4 yemek kaşığı toz şeker ( yarım ayva için 2 kaşık)
  • 10 adet karanfil 
  • 4 çay bardağı su  (yarım ayva için 1 çay bardağı)

Karamel için:

  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı ayva suyu 

Üzeri için:

  • Kaymak
  • Antep fıstığı, fındık veya ceviz
Karamelize Ayva Tatlısı

Nasıl Yapılır

  1. Ayvaların üzerindeki tüyler kalmayacak şekilde güzelce yıkayalım.
  2. Yıkadığımız ayvaları ortadan ikiye bölüp içerisindeki çekirdekleri bir kenara ayırıp içerisini güzelce temizleyelim.
  3. Dış kabuklarını bir soyacak yardımıyla soyalım ve bir kenara alalım.
  4. Ayvaların kararmaması için limonlu su da bekletelim.
  5. Kullanacağınız tencerenin dibine soyduğumuz ayva kabuklarını dizelim.
  6. Üzerine de ayvalarımızı yerleştirelim.
  7. Her bir yarım ayva için 2 yemek kaşığı şeker ilave edelim.
  8. Üzerine ayva çekirdeklerini ve karanfilleri de ekleyelim.
  9. Her bir yarım ayva için bir çay bardağı su ilave edelim ve ocağa alalım.
  10. Ayvalarımız yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika boyunca tencerenin kapağı kapalı halde bekleyelim.
  11. Ayvalarımız pişerken küçük bir tencereye 1 su bardağı şeker ilave edelim.
  12. Şeker karamelize olana kadar kısık ateşte eritelim.
  13. Tamamen eriyen şekerin üzerine yarım su bardağı kadar pişirdiğimiz ayvanın suyundan ilave edip hızlıca karıştıralım.
  14. Karamelimizi ayvaların üzerine gezdirerek ilave edelim.
  15. Orta ateşte 10 dakika daha beklettikten sonra ocağın altını kapatalım.
  16. Ayvalarımız servise hazır, dilerseniz üzerine kaymak ve Antep fıstığı tozu ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz..
Servis Önerisi

Karamelize ayva tatlısını, kaymak veya vanilyalı dondurma eşliğinde sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Karamel yaparken şekerin yanmaması için ocağın altı mutlaka kısık olmalıdır.
  • Ayvaları soyduktan sonra kararmaması için mutlaka limonlu su da bekletilmelidir.
  • Daha fazlası için, ayva tatlısının püf noktalarına göz atın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo