Soğan Dolması (Videolu)
20 Eylül 2024

Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan soğan, dolma yapımında da kullanılır. Kars yöresi ile özdeşleşen soğan dolması, düşük kalorili ve lezzetli bir yemektir. Soğan dolmasının iç harcında kıyma ve pirinç kullanılır. Harç soğana doldurulduktan sonra, tencerede pişirilir. 20-25 dakikada hazırlanan bu yemek, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir. Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, soğan dolması nasıl yapılır birlikte görelim.

Soğan dolması nerede meşhur?

Soğan dolması, Türk mutfağının önemli bir lezzeti olarak bilinir. Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak tüketilir ve yöresel olarak farklı tariflerle yapılmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye dışında da bazı bölgelerde benzer tarifler bulunmaktadır. Örneğin, Yunanistan'da "Gemista" olarak adlandırılan dolmalar, bazen soğan da kullanılarak yapılabilmektedir. Ayrıca, Orta Doğu ve bazı Avrupa ülkelerinde de benzer dolma tarifleri bulunmaktadır.

Bir porsiyon soğan dolması kaç kaloridir?

Bir porsiyon soğan dolması 180 kaloridir?

Nefis dolma tarifleri arayanlar için kabak çiçeği dolması ve zeytinyağlı biber dolması tarifini buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 6 Kişi Kaydetti
Soğan Dolması (Videolu) için

Malzemeler

Malzemeler:

  • 6 adet soğan

İç harcı için:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 150 gr kıyma
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Kıvamına göre su (kıvamı ıslak ve sulu olmalı)

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 2-3 çorba kaşığı yoğurt
  • Kıyılmış maydanoz
Soğan Dolması (Videolu)

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi
  • Soğan dolması üzerine yoğurtlu bir sos gezdirerek servis yapabilirsiniz.
  • Soğan dolmasını yeşilliklerle süsleyerek salata olarak sunabilirsiniz.
  • Soğan dolmasını zeytinyağında pişirip, zeytinyağı ve limon sosu ile servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Büyük boy, etli ve düzgün biçimli soğanlar seçmeye özen gösterin. Ortalama büyüklükteki soğanlar dolma işlemi için uygun olacaktır.
  • Soğanların iç kısmını dolgu malzemeleriyle doldurmadan önce, soğanları yumuşatmak için önce suda veya suda tuz ekleyerek bir süre haşlayabilirsiniz. Bu, soğanların daha kolay işlenmesini sağlar.
  • Soğanları doldururken, içlerini sıkı bir şekilde doldurarak boşluk bırakmamaya özen gösterin. Dolgu malzemelerini soğanın içine eşit şekilde dağıtmaya çalışın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo