Kışlık Taze Fasulye

Kışlık Taze Fasulye
16 Ağustos 2024

Kış aylarında sağlıklı ve lezzetli bir sebze yemeği olarak taze fasulye, harika bir seçenek sunar. Kışlık taze fasulye konservesi tarifi ile taze fasulyelerin mevsiminde toplanıp, en iyi şekilde saklanmasını sağlayarak, kış boyunca pratik ve besleyici bir seçenek elde edebilirsiniz. İşte Kışlık taze fasulye tarifi:

Kışlık Menemen tarifi için göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Kışlık taze fasulye kaç kaloridir?

Bir porsiyon Kışlık taze fasulye 40 kaloridir.

Kışlık taze fasulye şoklama nasıl yapılır?
Kışlık taze fasulyeleri, haşladıktan sonra hemen soğuk su ve buzlu su karışımında 3-5 dakika şoklayarak, besin değerlerinin ve renginin korunmasını sağlayabilirsiniz.

Kışlık taze fasulye ne zaman ekilir?

Açık alanda taze fasulye yetiştiriciliğinde ekime Mart sonu ve Nisan ayında başlanır; ancak bölgeye bağlı iklim koşullarına göre, ekim işlemi Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak yapılabilir.

Taze fasulye pişirmeden buzluğa konur mu?

Evet, taze fasulye pişirmeden önce doğranıp haşlanmadan buzluğa konabilir, ancak önceden haşlayarak şoklamak besin değerlerini korur.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Kışlık Taze Fasulye için

Malzemeler

  • 1 kg taze fasulye
  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 2 adet domates veya 1 su bardağı domates sosu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz şeker 
  • 1/4 su bardağı sirke beyaz sirke veya elma sirkesi
Kışlık Taze Fasulye

Nasıl Yapılır

  1. Kışlık taze fasulye tarifi için öncelikle taze fasulyeleri yıkayın, uçlarını kesin ve 2-3 cm uzunluğunda parçalara doğrayın.
  2. Domateslerin kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın. Alternatif olarak, 1 su bardağı hazır domates sosu da kullanabilirsiniz.
  3. Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın. 
  4. Büyük bir tencereye su koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynar suya fasulyeleri ekleyin ve 5-7 dakika haşlayın. Ardından soğuk suya alıp, şoklayın ve süzün.
  5. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyin ve soğanlar yumuşayana kadar kavurun.
  6. Sarımsakları ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
  7. Domatesleri ekleyin ve karıştırarak birkaç dakika pişirin. Domates sosu kullanıyorsanız, bu aşamada ekleyin.
  8. Tuz, karabiber ve toz şekeri ekleyin. Karıştırarak baharatların sosla iyice karışmasını sağlayın.
  9. Haşlanmış fasulyeleri tencereye ekleyin ve sosla iyice karıştırın. Fasulyelerin sosu çekmesi için birkaç dakika pişirin.
  10. Sterilize edilmiş kavanozlara sıcak fasulye karışımını doldurun. Kavanozların içine 1-2 tatlı kaşığı sirke ekleyin.
  11. Kavanozları sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip temiz bir bezin üzerine koyun ve oda sıcaklığında soğutun.
  12. Soğuduktan sonra serin, karanlık ve kuru bir yerde saklayın. Genellikle 6-12 ay boyunca saklanabilir.
  13. Kışlık taze fasulye servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Kışlık taze fasulyeyi kızarmış et, köfte veya tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz.
  • Fasulyeyi bulgur veya sade pilavın yanında sıcak olarak sunabilirsiniz.
  • Üzerine rendelenmiş peynir serpip, fırında birkaç dakika gratinleyerek daha lezzetli bir yan ürün elde edebilirsiniz.
  • Taze fasulyeyi yoğurt, sarımsak ve biraz taze nane ile karıştırarak ferahlatıcı bir salata hazırlayabilirsiniz.
  • Çeşitli mezelerle birlikte soğuk meze tabağında sunarak, başlangıç veya aperatif olarak servis edebilirsiniz.
  • Fasulyeyi et veya tavuk güveçlerinde malzeme olarak kullanarak lezzetli bir ana yemek oluşturabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Fasulyelerin taze, yeşil ve sert olması gerekir. Eski veya yumuşamış fasulyeler konserve sırasında iyi sonuç vermez.
  • Domatesler ve soğanlar da taze olmalıdır. Yumuşamış veya bozulmuş malzemeler, konservenin kalitesini etkiler.
  • Kavanozlar ve kapaklar kaynar suda sterilize edilmelidir. Bu, konservenin uzun süre dayanmasını sağlar ve mikrobiyal kontaminasyonu önler.
  • Fasulyeleri 5-7 dakika kadar haşlayın. Bu, fasulyelerin pişmesini ve konservenin daha iyi saklanmasını sağlar. Fasulyeleri haşladıktan sonra soğuk suya alarak şoklayın ve renklerinin canlı kalmasını sağlayın.
  • Sirke, konservenin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve asidite katar. Genellikle 1/4 su bardağı sirke eklemek yeterlidir.
  • Sosu ve fasulyeleri kavanozlara sıcak olarak doldurun. Bu, kavanozların içindeki havayı uzaklaştırır ve vakum etkisi oluşturur
  • Kavanozları ters çevirip temiz bir bezin üzerine koyarak soğutun. Bu yöntem, kapakların vakumlanmasını sağlar ve konservenin hava geçirmesini engeller.
  • Konserveleri serin, karanlık ve kuru bir yerde saklayın. Doğrudan güneş ışığından ve nemden uzak tutun.
Tarif Kategorileri
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo