Ciğerli İç Pilav

Ciğerli İç Pilav
06 Ağustos 2024

Osmanlı mutfağına özgü bir yemek olan ciğerli iç pilav, et veya tavuk ile hazırlanabilir. Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilen ciğerli iç pilav, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir. İç pilav yapımında çeşitli baharatlar kullanılır. Bu sayede pilavın tadı zenginleştirilir. Peki, ciğerli iç pilav nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan nefis ciğerli iç pilav tarifine geçebiliriz.

1 Porsiyon Ciğerli İç Pilav Kaç Kalori?

  • Ciğerli iç pilavın bir porsiyonu, yaklaşık 195 kaloridir. Ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Alternatif olarak bol malzemeli iç pilav tarifini de deneyebilirsiniz. Ciğer yemeyi sevenler için nefis yaprak ciğer ve akciğerli yaprak sarma tarifini de buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Ciğerli İç Pilav için

Malzemeler

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 500 gram küçük doğranmış karaciğer
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı kabuksuz antep fıstığı/dolmalık fıstık
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 adet ince kıyılmış soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı köfte baharatı
  • Tuz
Ciğerli İç Pilav

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle su ve tuzu karıştırarak pirinçlerin üzerini geçecek şekilde döküyoruz.
  2. Pilav tenceresine tereyağını alarak eritin. Ardından ciğerleri ekleyerek suyunu salıp çekinceye kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun.
  3. Önceden doğranmış soğanları da ilave ederek pişene kadar soteleyin.
  4. Üzerine salçaları ekleyerek 2-3 dakika daha kavurun.
  5. Toz şeker, antep fıstığı, kuş üzümü ve diğer baharatları da ciğerlere ilave ederek karıştırın. Malzemeler özdeşleşince ocağın altını kapatın.
  6. Ciğerleri 15 dakika dinlendirdikten sonra başka bir kaba alın. Ciğerleri pişirdiğiniz tencereyi yıkamayın.
  7. Tencereye et suyu, sıvı yağ ve nohutları ekleyin.
  8. 45 dakika boyunca ıslatılan pirinçleri tel süzgeçten geçirerek suyunu süzün.
  9. Et suyu kaynamaya başladığında pilavı da içerisine ekleyerek pişirin.
  10. Pilav piştiğinde altını kapatın ve üzerine ciğerleri ekleyerek kapağını kapatın. Bu şekilde 15 dakika dinlendirin.
  11. 15 dakika sonra ciğerli iç pilavı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Pilavın yumuşaması ve daha çabuk pişmesi için en az 45 dakika suda bekletin.
  • Tarifte karaciğer yerine kuzu ciğeri, tavuk ciğeri veya hindi ciğeri de kullanabilirsiniz.
  • Baldo pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz.
  • Tarifte kullanacağınız ciğerleri küçük küçük parçalara ayırın. Bu sayede daha lezzetli olacaktır.
  • Tarifte sevdiğiniz baharatları kullanarak yemeği zenginleştirebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo