Ahtapot Yahni

Ahtapot Yahni
14 Eylül 2022

Zeynep Köksal Yaykıran'dan davet sofralarınız için alternatif sıcak bir lezzet.

Ahtapot yahni tarifini Yunanistan’da Kalimnos’lu dostum olan bir restoran sahibinden aldım. Eğer taze yerli ahtapot bulabilirseniz gerçekten yumuşacık bir ahtapot yahni yapabilirsiniz. Ahtapotun haşlama suyu ise bu tarifin en önemli püf noktasıdır.

Hazırlanma Süresi : 1 saat 40 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Ahtapot Yahni için

Malzemeler

Ahtapotu haşlamak için

  • 1,2 kg ahtapot (bütün halde)
  • 800 ml su
  • 2 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi

Ahtapotu pişirmek için

  • 1 adet kuru soğan (Büyük parçalar halinde kesilmiş)
  • 1 adet kırmızı soğan (Büyük parçalar halinde kesilmiş)
  • 1 adet büyük diş sarımsak (Halka doğranmış)
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1/2 adet yesşil limon (suyu ve kabuğu)
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 bardak kırmızı şarap
  • 1 tatlı kaşığı karışık tane biber
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 bardak ahtapotun haslama suyu
  • 1 adet patates (Küp doğranmış)
  • 10 adet yeşil zeytin (Hafif eksili)
Ahtapot Yahni

Nasıl Yapılır

  1. Ahtapotu düdüklüde sirke ve 800 ml su ile en az 1 saat yüksek buharda pişirdikten sonra ahtapotun bacaklarını parmak boyunda kesin. 
  2. Kafasını da arzu ederseniz kullanabilirsiniz, ancak kafa eti bacaklar kadar yumuşak olmayacaktır.
  3. Derin bir tencerede (tercihen güveçte) soğan ve sarımsağı orta - yüksek ateşte zeytinyağında 10 dakika soteleyin. Soğanların rengi hafif şeffaflaşınca domates ve biber salçasını ekleyin ve 5 dakika orta-yüksek ateşte çevirmeye devam edin. 
  4. Üstüne ahtapot, yeşil limon suyu ve kabuğu, çeşitli tane karabiberleri, tuz, defne yaprağı, kişniş tohumunu ekleyin ve 5 dakika daha tüm malzemeleri birlikte sotelemeye devam edin. 
  5. Daha sonra şarabı ve ahtapotun haşlama suyunu, patatesi ve yeşil zeytini ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 40-45 dakika daha pişirin ve sıcak servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo