Uykuluk

Uykuluk
28 Ekim 2020

Bir sakatat türü olan uykuluk, kuzunun ciğer, yürek, bağırsak ve gerdan bölgelerinde bulunur. Taze çıkartılan uykuluk zar dokusuyla kaplıdır ve dokusu yumuşaktır. Uykuluk isteğe göre tavada, şişte veya ızgarada pişirilebilir. Sokak lezzetleri arasında yer alan uykuluk, özellikle İstanbul Sütlüce'de oldukça meşhurdur. Uykuluğun fındık, ciğer ve gerdan olmak üzere üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Peki, evde uykuluk nasıl yapılır? Malzemeleri hazırladıysanız, ev yapımı uykuluk tarifine geçebiliriz.

Sokak lezzetlerini sevenler için ev yapımı kokoreç ve nefis tavuk tantuni tarifini buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Uykuluk için

Malzemeler

  • 2 adet süt danası uykuluğu
  • 1 fincan sirke
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Uykuluk sosu için:

  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
Uykuluk

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle süt danası uykuluğunu sirkeli su ile yıkayın.
  2. Bir tencerenin içerisine su ve tuz ekleyin. Su kaynamaya başladığında uykulukları da ekleyerek kaynayan suda 10 dakika kadar haşlayın.
  3. Uykuluklar haşlandığında sudan çıkartarak süzün. Uykulukları iri parçalar halinde doğrayın ve kenarda bekletin.
  4. Bu esnada domateslerin kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın. Bir tavada tereyağını eritin.
  5. Tavaya uykulukları alın ve 10 dakika kavurun.
  6. Uykuluklar sotelendiğinde bir tabağın içerisine alın.
  7. Başka bir tavanın içerisine yağ ve unu alarak kavurun. Üzerine sirke ve domatesleri ekleyerek kavurun.
  8. Hazırladığınız domatesli sosu uykulukların üzerinde gezdirin. Son olarak kuru nane serpiştirin ve servis edin. Afiyet olsun.

Uykuluk Çeşitleri Nelerdir?

  1. Ciğer uykuluk: Kuzunun yürek kısmına yakın bölgesinden çıkartılır.
  2. Gerdan uykuluk: Kuzunun gerdan bölgesinden çıkartılır. Yumuşak bir dokuya sahiptir.
  3. Fındık uykuluk: Kuzunun bağırsak kısmından çıkartılan fındık uykuluk, yağlıdır. Bu nedenle en lezzetli uykuluk çeşidi olarak da bilinir. Ancak fazla yağlı olduğu için kolesterol değeri de yüksektir.

1 Porsiyon Uykuluk Kaç Kalori?

  1. Uykuluğun bir porsiyonu, yaklaşık 235 kaloridir. Eğer fındık uykuluk yapılacaksa, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo