Kirde Kebabı

Kirde Kebabı
27 Mayıs 2021

Osmanlı Saray Mutfağından sofralarınızı şenlendirecek şahane kirde kebabı tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Bursa'ya atfedilen kirde kebabının hangi yöreye ait olduğu tam olarak bilinmemektedir. Günümüzde kirde kebabı denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri de İzmir'dir. Malzemeler hazırsa, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan nefis kirde kebabı tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak çömlek kebabı ve cağ kebabı tarifine de göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Kirde Kebabı için

Malzemeler

  • 500 gr jülyen kuzu eti (Tercihe göre dana etide kullanılabilir.)
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Sıvıyağ 
  • Karabiber
  • Tuz
  • 5 adet lavaş

Üzeri için;

  • Yoğurt

Et marinasyonu için;

  • 1 adet soğan suyu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet defne yaprağı
  • Birkaç dal taze kekik

(Marinasyon etin daha yumuşak olmasını sağlarken baharatın ve soğanın lezzetini içine çeker. Yapılması lezzetin artışı için önerilir.)

Kirde Kebabı

Nasıl Yapılır

  1. Tava ocağa alınır ve bir süre ısınması sağlanır.
  2. Tava ısındıktan sonra içerisine yağ eklenir. (Isı ne kadar yüksek olursa etin mühürlenmesiyle etin suyu içinde kalır.)
  3. Yeterince ısınan tavanın içerisine etler atılır ve güzelce renk alana kadar kavrulur.
  4. Küçük doğranmış soğanlarda tava eklenir ve pembe renk alana kadar kavrulur.
  5. Salça eklenir ve kavrulur ardından domates eklenir.
  6. Baharat ve tuz ilave edildikten sonra 10 dk daha kavrulur ve altı kapatılır.
  7. Lavaşın biri bir servis tabağına alınır ve üzerine hazırlanan et sote eklenir.
  8. 5 kat bu şekilde dizildikten sonra en üstü kapatılır.
  9. Üzerine yoğurt dökülerek servis edilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo