Ev Yapımı Kaşar Peyniri

Ev Yapımı Kaşar Peyniri
22 Eylül 2024

Kahvaltı sofralarından eksik olmayan kaşar peyniri, pizza tariflerinde, börek çeşitlerinde sık sık kullanılır. İçine katıldığı her yemeği güzelleştiren kaşar peyniri, şüphesiz yemeklerin en çok aranan malzemelerinden biridir. Hazır satılanlar bir yana dursun, çiğ süt ve kendi elinizin lezzetiyle hazırlayabileceğiniz peynirlerin tadı bir başkadır. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, ev yapımı kaşar peyniri tarifine geçebiliriz.

Kaşar peyniri ile hazırlayabileceğiniz nefis peynirli tariflere göz atmayı unutmayın. Alternatif olarak ev yapımı beyaz peynir tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Ev Yapımı Kaşar Peyniri için

Malzemeler

  • 4 kg çiğ süt
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı peynir mayası
Ev Yapımı Kaşar Peyniri

Nasıl Yapılır

  1. Sütü derin bir tencere içine alın ve pastörize olması için kısık ateşte kaynatın.
  2. Başka bir tencereyi alın ve yarısına su doldurun. Kaynayan süt tenceresini ocaktan aldıktan sonra, su dolu tencerenin içine koyun. Soğumasını bekleyin.
  3. Tenceredeki süt ılıklaştığında içinde yoğurdu ekleyin. üzerine peynir mayası ilave ettikten sonra karıştırın.
  4. Karışımın kapağını kapatın ve 1-2 saat mayalanması için bekletin.
  5. Mayalan süt tenceresini tekrardan ocağa alın ve peynirlerden minik topaklar oluşturana kadar tel çırpıcıyla karıştırın.
  6. Peynir taneleri elastik bir yapıya ulaştığında, tencerenin kenarından toplayın ve topladığınız peynirleri süzgece koyun.
  7. Süzgeçte bulunan peynirleri tahta kaşık ile sıkıştırın ve temiz bir tülbentin üzerine alın.
  8. Tülbenti hafifçe sıkıştırarak fazla suyunu süzün ve peynirlerin üzerini kapatın. 1 gece bu şekilde bekletin.
  9. Ertesi gün kalıplaşan peynirleri rondodan geçirerek minik parçalar haline getirin.
  10. Bir tencereye ılık su doldurun ve üzerine peynirleri ekleyerek kaynatın.
  11. Su kaynadıkça peynirler erimeye başlayacaktır. Eriyen parçaları tezgahın üzerine alın ve birkaç kez katlayarak şekil verin.
  12. Şekil verme esnasında peynirlere tuz eklemeyi unutmayın.
  13. Şekil verdiğiniz peynirleri tekrar suyun içerisine alarak 1 dakika daha pişirin.
  14. Ardından peynirleri tezgahın üzerine çıkartın ve soğumaya bırakın.
  15. Soğutma işleminden sonra peynirleri dolaba kaldırın ve 1 gün dinlendirin. Dinlenmiş peynirleri afiyetle yiyebilirsiniz.

Ev Yapımı Kaşar Peynirinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Peynir mayası yerine şirden mayası da kullanabilirsiniz.
  2. Tarifte çiğ ve tam yağlı süt kullanın. Bu şekilde peynirin tadı daha lezzetli olacaktır.
  3. Kaşar peyniri yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, sütü kaynattıktan sonra ısısını olabildiğince hızlı bir şekilde düşürmektir.
  4. Hazırladığınız peynirleri streç filmle hava almayacak şekilde kapatarak 1 hafta boyunca tüketebilirsiniz.
  5. Eski peynirler için; Kurumuş ya da parçalanmış kaşar peynirlerini küçük karelere bölerek bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde yumuşayacak olan peynirlerinizi özellikle yemeklerde kullanabilirsiniz.

1 Dilim Kaşar Peyniri Kaç Kalori?

  1. Orta boyutlarda kesilmiş bir dilim kaşar peyniri, yaklaşık 85 kaloridir. Protein ve yağ değeri yüksek bir besindir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo