Vardabit Paçası

Vardabit Paçası
08 Ocak 2024

Adana'nın yöresel yemekleri arasında yer alan vardabit, ana yemeklerin yanında sunulur. Kuru fasulye, yoğurt ve pide ile hazırlanan bu besin, Adana, Hatay ve Mersin mutfağında sık sık yer alır. Protein bakımından zengin olduğu için, kemiklerin güçlenmesini destekler. Genellikle sarımsak ve maydanoz ile birlikte servis edilir. Malzemeleriniz hazıra Adana mutfağından vardabit paçası nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon Vardabit Paçası Kaç Kaloridir?

  • Vardabit paçasının bir porsiyonu, ortalama 70 kaloridir. Besin değerleri bakımından zengin bir yemektir.
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 10 Kişi Kaydetti
Vardabit Paçası için

Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet küçük tırnaklı pide
  • 1 su bardağı tahin
  • 3 -4 diş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • 1 silme tatlı kaşığı kimyon
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
  • 3 yemek kaşığı yoğurt

Üzeri için

  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Vardabit Paçası

Nasıl Yapılır

  1. Fasulyeleri ılık suyla ıslatıp 2-3 saat bekletin. Daha sonra yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan fasulyelerin suyunu süzüp soğutun. Haşlama suyundan 1 çay bardağı ayırın.
  2. Tırnaklı pideyi küçük küçük dilimleyip, fırında ya da teflon tavada kızartın. Bir kasede tahin, limon suyu, biraz tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve dövülmüş sarımsakları karıştırın.
  3. Kıvamı koyu yoğurt kıvamına gelene kadar sıcak suyu yavaş, yavaş ekleyin.
  4. Haşlanan fasulyelerin üzerine tuzu ve kalan kimyonu ekleyip karıştırın. Kayık servis tabağına kızarttığınız pideleri yayın.
  5. Üzerine fasulyeleri yayın ve tahin sosunu gezdirerek dökün. Küçük bir tavada tereyağını ve sıvıyağı kızdırın, ocaktan alıp içine kırmızı pul biberi ekleyin.
  6. Vartabitin üzerine biberli yağı ve yoğurdu gezdirin. İnce kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Vardabit paçasında kullanacağınız kuru fasulyeleri bir gece önceden suda bekletin.
  • Tahinin kıvamını tutturabilmek için, tarifte sıcak su kullanın.
  • Ilık ve soğuk su tahinin kıvamının sert ve katı bir hal almasına neden olur. 
  • Pide yerine bayat ekmek dilimleri de kullanabilirsiniz.
  • Vardabitin yağı ve yoğurdunu servis esnasında ekleyebilirsiniz. Böylece sulanmasını önleyebilirsiniz.
Yorumlar
avatar
sahin
YORUM 08 Ocak 2024, 08:48
Malzeme listesinde ve "nasıl yapılır" kısmında yoğurttan hiç bahsedilmemiş ama resimde ve "püf noktası"nda yoğurt görülüyor. Yemek muhtemelen çok lezzetli olsa da bu özensizlik nedeniyle puanım 1.
avatar
Lezzet Dergisi YORUM 08 Ocak 2024, 15:39
Merhaba, verdiğiniz bilgi doğrultusunda gerekli düzenlemeyi yaptık, teşekkür ederiz.

Benzer Tarifler

Lezzet Logo