Güveçte Kıymalı Kuru Fasulye

Güveçte Kıymalı Kuru Fasulye
20 Şubat 2025

Güveçte Kıymalı Kuru Fasulye; Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi, güveçte pişmiş kıymalı kuru fasulye! Hem pratik hem de doyurucu olan bu tarifi, yavaş pişirmenin verdiği o eşsiz lezzetle sofralarınıza taşıyın.  İşte Güveçte Kıymalı Kuru Fasulye yapılışı, tarifi ve malzemeleri:

Sebzeli Güveç Yemeği tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Güveçte Kıymalı Kuru Fasulye kaç kaloridir?

Bir porsiyon Güveçte Kıymalı Kuru Fasulye 350 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 2 saat
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Güveçte Kıymalı Kuru Fasulye için

Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz 
  • 4-5 su bardağı sıcak su 
Güveçte Kıymalı Kuru Fasulye

Nasıl Yapılır

  1. Kuru fasulyeleri bir gece önceden bol suyla ıslatın.
  2. Ertesi gün suyunu süzün ve temiz su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın (düdüklüde 20 dakika, normal tencerede 40-50 dakika sürebilir)
  3. Güveci ocağa alın, sıvı yağı ve tereyağını ekleyin.
  4. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  5. Kıymayı ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  6. Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin, karıştırarak kavurmaya devam edin.
  7. Pul biber, kimyon, karabiber ve tuzu ekleyin, karıştırın.
  8. Haşlanmış fasulyeleri güvece ekleyin, karıştırın.
  9. Üzerine sıcak suyu ekleyin ve tuz ilave edin.
  10. Güvecin kapağını kapatın ve kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin.
  11. Güveçte pişen kıymalı kuru fasulyeyi sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Kıymalı kuru fasulye, pilavla mükemmel bir uyum sağlar. Sade beyaz pirinç pilavı, bulgur pilavı ya da tereyağlı pilav tercih edebilirsiniz.
  • Salatalık veya lahana turşusu, kıymalı kuru fasulyeyle servis edebilirsiniz.
  • Yoğurt, sıcak yemeklerin yanında serinletici bir etki yapar. Cacık da hem soğuk hem de ferahlatıcı bir alternatif olabilir. Sade yoğurt ya da sarımsaklı cacık tercih edebilirsiniz.
  • Güveçte pişen kuru fasulye ile birlikte sıcak, yumuşacık bir lavaş ya da tandır ekmeği çok yakışır.
Püf Noktası
  • Kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatmak, pişirme süresini kısaltır ve fasulyelerin daha yumuşak olmasını sağlar.
  • Kıymayı, soğanla birlikte iyice kavurun. Kıyma suyunu salıp çekene kadar karıştırarak kavrulmalı ve renk almalıdır. Bu, yemeğin lezzetini artırır.
  • Domates ve biber salçasını, kıymalı harcın içinde iyice kavurun. Salçaların kavrulması, yemeklere derinlik katacaktır.
  • Baharatları, yemeğin pişmeye başlamadan önce ekleyin. Pul biber, kimyon ve karabiberin aromasının tam anlamıyla çıkması için iyi bir kavurma süresi önemlidir.
  • Yemeğinizi pişirirken sıcak su kullanmaya özen gösterin. Soğuk su eklemek, fasulyelerin pişme süresini uzatabilir.
  • Güveçte yapılan yemeklerde kısık ateşte pişirme çok önemlidir. Güveç, yemeklerin lezzetlerini hapseder ve yemek, yavaş pişerek tüm tatları birleştirir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo