Tahin, tavuk, kimyon ve çok kullanmadığımız zerdeçalın kuru fasulyeye çok yakıştığını biliyor musunuz? Sevgili Deniz Orhun’un yorumuyla tahinli ve tavuklu kuru fasulye tarifi.
1,5 su bardağı kuru fasulye (Bir gece suda bekledikten sonra haşlanmış)
150 g tavuk göğüs eti (Kuşbaşı doğranmış)
4 yemek kaşığı tahin
1 adet soğan (Küçük doğranmış)
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 yemek kaşığı un
2 adet domates (Mutfak robotundan geçirilmiş)
1 tatlı kaşığı salça
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı zerdeçal
2-3 dilim pastırma
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber (İsteğe bağlı)
Tahinli Ve Tavuklu Kuru Fasulye
Nasıl Yapılır
Bir kap içinde tavuk etini sarımsak, karabiber, zerdeçal, un ve tahinle iyice karıştırın. Marine olması için buzdolabında 20 dakika bekletin.
Paslanmaz çelik tencerenin altını açın 1 - 2 saniye tabanının ısınmasını bekleyin. Yağ ya da su koymadan soğanı atın ve “cız” sesini duyun. İlk 1 - 2 saniye karıştırmayın. Altını kısın ve karıştırın.
İlk etapta soğan kızgın tencere tabanından dolayı suyunu verecek, siz altını kıstığınız zamanda kendi buharında sanki fırınlanmış soğan gibi çelik tencerenin tabanına yapışmadan şeffaflaşıp pişecektir. Soğan karamelize olmaya başlayana kadar pişirin. Soğanın yanmasına izin vermeden zeytinyağını ekleyin.
Zeytinyağın yanma derecesi düşük olduğu için yağı yakmayın ve kızdırmayın. Daha sonra marine olmuş tavuk etini ekleyin. İlk 1 - 2 saniye karıştırmayarak etin tencere dibine yapışıp dağlanmasını sağlayın.
Sonra yavaşça karıştırmaya başlayın. Yanmasına izin vermeden domates, salça ve kimyonu ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Haşlanmış kuru fasulyeyi ilave edin ve yemeğin suyunu ekledikten sonra tencerenin tabanını tahta ya da silikon bir kaşıkla iyice karıştırarak tencerenin dibine yapışan tüm lezzetleri yemeğin içine aldığınızdan emin olun. Bir taşım kaynattıktan sonra altını kısın ve 21 dakika kısık ateşte pişirin.
Son olarak sıcakken pastırmayı ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. Tencerenin sıcaklığı ile pastırmalar da aromasını verecektir.
Teşekkür ederiz.