Zeytinyağının içerdiği ve sağlık açısından önemli maddeler;
- Oleik asit: Tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit omega 9 olarak bilinir. Hücre yenileyicidir ve kardiyovasküler, bağışıklık ve sinir sistemleri için faydalıdır. Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Tüm sızma zeytinyağlarda yüksek konsantrasyonlarda bulunur.
- Polifenoller: Sızma zeytinyağında önemli bir antioksidan aktivite gerçekleştiren moleküllerdir ve Alzheimer başta olmak üzere kardiyovasküler sisteme ve karsinojenler tarafından bozulmuş hücre yapısına olumlu etkide bulunduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca duyusal özelliklerinin de korunmasını sağlayan moleküllerdir.
- a-Tokoferol: Yüksek antioksidan özelliğe sahip bir E vitaminidir. Yeşil zeytinde oldukça yüksektir.
- Squalen: Zeytinyağı çok derin sularda yaşayan ve dünyanın en uzun ömürlü canlıları olan köpekbalıklarının karaciğerinde bulunan squalen maddesini içerir ve yeşil yapraklı birçok gıdada az miktarda bulunurken zeytinyağında fazla miktarda vardır.
Zeytinyağı hakkında bilgi sahibi olmak ve daha fazla tarif isteyenlere önerimiz ise Jale Balcı ile zeytinyağı tadım uzmanı Müge Nebioğlu tarafından hazırlanan “DERİN KÖKLERİN MEYVESİ; ZEYTİNYAĞI” kitabına bir göz atmaları. Zeytinin 4000 yıllık öyküsü, işlenmesi, sağlığa yararları ve şahane tariflerin yer aldığı bu eser, tam bir başucu kitabı.
- Yüzük Makarna Yemeği
Mutlaka denemeniz gereken bir tarif..
- Fıstık Ezmesi Soslu Fırın Karnabahar
Karnabahar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak..
- Zeytinli Fırın Patates
Bol baharatlı nefis bir patates tarifi..
Şef ve Yemek Kitabı Yazarı Jale Balcı
Şunlara da göz atın;
- Zeytinyağlıları daha lezzetli yapacak püf noktaları
- Zeytinyağı nasıl saklanır?
- Zeytinyağının kullanım alanları
- Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?