Yumurta, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, tatlıların ana malzemesi niteliğindedir. Omlet, menemen, çılbır gibi nefis tariflerin baş rol oyuncusudur. Haşlaması ayrı, kızartması ayrı lezzetlidir. Mutfaklarda ilk denediğimiz tariflerin de başında gelir. Mutfağa en ilgisiz insanlar bile yumurta kırmayı bilir. Ancak hem tadıyla, hem de faydalarıyla mutfağın her alanında kullanılan yumurtayı pişirirken zaman zaman herkesin yaptığı bazı hatalar var. İşte, fark etmeden yaptığımız yumurta pişirme hataları ve çözüm önerileri:
Çırpılmış yumurtayı yüksek ateşte pişirmek, yumurtanın yanmasına ve lezzetinin kaybolmasına neden olur. Bu yüzden kısık ateşte pişirerek doğru kıvamı yakalamanız gerekir. Ayrıca yumurtayı ateşten aldıktan sonra da pişmeye devam edeceğini unutmayın.
Yumurtalar ateşte pişerken içine tuz atarsanız, tüm ıslaklık dışarı yayılır ve parçalanır. Dağılmadan nefis bir çırpılmış yumurta yapmak için, tuzunu servis etmeden önce atabilirsiniz.
Yumurta piştikçe koyulaşır. Eğer bu aşamada yeterince karıştırmazsanız, lastik gibi bir kıvama dönüşür. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, yumurtaları sürekli hareket halinde tutun ve karıştırmaya devam edin.
Bu kez çoğu kişinin bilmediği bir noktadan bahsedeceğiz. Sushiden arta kalan chopstickleri atmak yerine yumurtayı çırparken kullanabilirsiniz. Chopstickler, yumurtanın daha kıvamlı olmasını sağlar.
Yumurtayı tavaya atmadan önce, tavanın eşit olarak ısınması gerekir. Tavadaki yağ köpüklü ve kabarcıklı olduğunda, yeterince ısınmış demektir. Bu durumda yumurtaları kırmaya başlayabilirsiniz.
Kaç adet yumurta kıracaksanız, ona uygun bir tava seçmeye özen gösterin. Yumurtalar, tavanın tümünü kaplamalıdır. Tava tamamen kaplandığında yumurta çevredeki ısıyı hapseder ve her tarafı eşit derecede pişer.
Eğer haşladığınız yumurtalar yeşilimsi bir renge dönüyorsa, bu durum fazla kaynattığınızı gösterir. İstediğiniz kıvamı elde etmek için, haşlanmış yumurta tarifindeki sürelere göz atabilirsiniz.
Haşladığınız yumurtaları ateşten aldığınız gibi soğuk suya tutmanız gerekir. Aksi takdirde yumurtalar sıcak suyun içinde pişmeye devam eder ve istediğiniz kıvama ulaşamazsınız. Ayrıca soğuk su, yumurta kabuklarının daha kolay soyulmasına yardımcı olur.
Çılbır yaparken kullanacağınız su miktarı çok önemli. Kaptaki su seviyesi, yumurtanın rahatça dolaşmasına izin verecek miktarda olmalı. Yoksa yumurta kabın dibine inip parçalara ayrılabilir. Suyun çok fazla olması ise, yumurtanın sabit kalmasını ve eşit pişmesini sağlar.
Şunlara da göz atın;