Markette, standart çelik kesilmiş yulaf torbasının yanında oturan yulaf kepeği görmüş olabilirsiniz. Yulaf kepeği inanılmaz derecede benzer görünseler de, genellikle hızlı kahvaltılık yulaf lapamız için aldığımız diğer yulaflardan farklıdır. Aslında, yulaf kepeği, aynı tahıldan gelse bile, yulaf ezmesi olarak kabul edilemez.
İlk olarak, yulaf ezmesi için kullandığımız yulafları anlamak önemlidir. Yulaf ezmesi diye satılan yulaf piyasadaki en popüler yulaf ezmesi türüdür. Bu yulaflar kabukları çıkarılmış yulaf taneleridir. kesilmiş yulaflar, küçük parçalar halinde kesilmiş bütün yulaf kabuğu çıkarılmış tanedir, haddelenmiş yulaflar ise buharda pişirilir ve preslenir.
İyi bir karşılaştırma noktası, beyaz pirinç ile kahverengi pirinç arasındaki fark olacaktır. Farkı bilmiyorsanız, kahverengi pirinç kepeğin dış katmanını ve tahılın özünü içerirken beyaz pirinç içermez. Yulaf ürünlerinin çoğu, bu benzetmede genellikle "kahverengi pirinç" olsa da, yulaf kepeği, yulaf tanesinin yalnızca dış tabakasıdır ve genellikle "yulaf tanesi işlemenin bir yan ürünü" olarak ortaya çıkar. Bilim Direkt.
Bu, alıştığımız yulaf ezmesinin tüm yulaf kabuğunu içerdiği, yulaf kepeğinin ise kabuğu çıkarılmış tane kabuğunun yalnızca dış tabakası olduğu anlamına gelir. Bu nedenle yulaf kepeği, normal yulaf ezmesinden çok daha hızlı parçalanır. Yulaf kepeğinin yumuşatılmasının çok daha az zaman aldığını diğer yulafların daha yumuşak bir dokuya sahip olduğunu belirtiyor.
Dokuları en çiğnenenden en yumuşağa doğru sıralarsak en son yulaf kepeği gelir. Yulaf kepeği ayrıca yulaf ezmesinin diğer formlarından daha cevizli ve lezzetlidir, belki de yulaf kabuğu çıkarılmış tanenin sadece dış kısmı olduğu içindir.
Yulaf kepeği ve yulaf ezmesi aynı tahıldan olmasına rağmen farklı besin bileşimlerine sahiptir. Hem yulaf ezmesi hem de yulaf kepeğinin benzer bir karbonhidrat ve yağ içeriğine sahip olmasına rağmen, yulaf kepeğinin lif ve protein açısından önemli ölçüde daha yüksek olduğunu belirtir. Liffinin yarısının çözünürken diğer yarısının çözünmezdir. Her iki lif türü de bağırsak ve kalp sağlığı için inanılmaz derecede faydalıdır, özellikle çözünür olan beta-glukan lifi içerir. Yulaf ezmesi genellikle sizi daha uzun süre tok hissettiren sağlıklı bir gıda olarak lanse edilse de, yulaf kepeğinin daha yüksek lif içeriği aynı porsiyon için daha da fazla tok tutmasını sağlar.
Yulaf kepeği de kalorilerde daha düşüktür - bu, yulaf tanesinin sadece bir parçası olduğu için mantıklıdır, oysa yulaf ezmesi yenmeyen kabuğu olmayan yulaf tanesinin tamamıdır. Hem yulaf kepeği hem de yulaf ezmesi, çözünür lif (beta-glukan) içeriği nedeniyle kolesterolü düşürmeye ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur.
Yulaf kepeği yulaf ezmesinin bir parçası olduğundan, bunların da aynı şekilde pişirilebileceğini kolayca varsayabiliriz. Bununla birlikte, Sağlıklı İtiraflarım, bir gecede yapılan yulaf deneyinde yulaf kepeğinin yulaf ezmesinden çok daha fazla genişlediğini gözlemliyor. Dokudaki farklılıklar da dikkat çekicidir: Yulaf kepeği lapa olma eğilimindeyken yulaf ezmesi ısırmasını korur. Bu nedenle, 1:1 oranlı bir tarifte yulaf kepeğinin yulaf ezmesiyle değiştirilmesini önermez. Yulaf kepeği daha gözenekli ve yumuşak olduğu için yulaf ezmesine göre çok daha kısa pişirme süresi gerektirir.
Yulaf en çok pişirme tariflerinde kullanılır ve dokuda ciddi bir değişiklik riskini almak istemiyorsanız, yaptığınız şeyin yoğunluğunu korumak için her zaman yeterli yulaf kepeği eklediğinizden emin olmalısınız.
Şunlara da göz atın;