Yüksek fruktozlu mısır şurubu, özellikle paketlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir tatlandırıcıdır. Bu besinleri uzun süre tüketmek, yüksek trigliserit, yağlı karaciğer hastalığı ve diyabet riski ile ilişkilidir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, yüksek kalori, yüksek oranda rafine yağ, koruyucu, yapay renklendirici ve farklı tatlar içerir. Bunlar, kilo alımı, iltihaplanma gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve kaçınmak isteyebileceğiniz bileşenlerle dolu olabilir. Şeker türü farklı olsa da, tüm şekerlerin yüksek oranda ilave şeker içerdiğini ve diyabet riskini artırdığını bilmeniz gerekir.
Soda, diyabet, kalp hastalığı, obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılmış gazoz tüketimi, bağırsakta birçok soruna yol açabilir. Kola, enerji içeceği gibi alkolsüz asitli içecekler, kalp hastalığı ve diyabet riskini artırır.
Bazı meyve suları ilave tatlandırıcı içermese de, birçoğunda yüksek fruktozlu mısır şurubu bulunur. Özellikle çocuklar tarafından tercih edilen bu meyve suları, çocukların bağışıklığında ciddi zararlara yol açabilir. Bu yüzden hazır meyve sularını, evde kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz tamamen doğal meyve suları ile değiştirebilirsiniz.
Son yıllarda artış gösteren fast food tüketimi, beraberinde kalp hastalığı ve obeziteyi de getirir. Fast food besinler, işlenmiştir, kalorileri, rafine karbonhidratları ve ilave şekerleri yüksektir. Özellikle fast food işletmelerinde servis edilen tatlıların büyük bir kısmında fruktozlı mısır şurubu kullanılmıştır.
Barbekü sos, hardal sos, ketçap, mayonez gibi günlük hayatta en sık tüketilen sosların birçoğunda yüksek fruktozlu mısır şurubu bulunur. Bu sosları almadan önce etiketini kontrol etmeniz önemlidir. Dilerseniz, daha sağlıklı olması için bu sosları evde kendi ellerinizle hazırlayabilirsiniz; Ev yapımı ketçap ve ev yapımı mayonez.
Dondurmalar, mısır şurubu ve diğer ilave şekerler bakımından zengindir. Dondurma alırken içindekiler kısmında yüksek fruktozlu mısır şurubunu görebilirsiniz. Sağlığınızı riske atmamak için, ev yapımı dondurmaları deneyebilirsiniz.
Hazır kavanozlarda alınan reçeller, mısır şurubu dahil olmak üzere birçok ilave şekeri içerebilir. Özellikle ahududu, çilek, kiraz ve şeftali reçellerinin yapımında mısır şurubuna yer verilir. Ek olarak meyve konserveleri ve jöleler de ilave şeker içerebilir. Evde doğal meyvelerle hazırlayabileceğiniz değişik reçel tariflerine göz atmayı unutmayın.
Ekmek, kraker gibi rafine karbonhidrat içeren ürünler, genelde mısır şurubu içerir. Ayrıca bu besinler karbonhidrat bakımından zengin olduğu için, kilo alımı, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarıyla ilişkilidir. Bu besinleri, nişastalı sebzeler ve kepekli tahıllarla değiştirmek, daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.
Gözleme, pancake gibi tariflerde kullanılan tatlı şuruplar, yüksek oranda mısır şurubu içerebilir. Akçaağaç şurubu veya gerçek bal, bu tatlandırıcılar yerine kullanılabilir.
Hazır olarak satılan elma püresinin içinde de mısır şurubu kullanılır. Bu yüzden elma püresini hazır olarak almak yerine, evde tamamen doğal bir şekilde hazırlamayı deneyebilirsiniz.
Bakınız; Şekersiz elma püresi
Şunlara da göz atın;